Hrvatska
StoryEditor

FSB predstavio projekte za povezivanje znanosti i gospodarstva

28. Listopad 2015.

Na Fakultetu Strojarstva i brodogradnje danas su javnosti su predstavljeni nekoliko milijuna kuna vrijedni projekti čije je financiranje ugovoreno kroz EU sredstva za program ’Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije’.

Radi se o projektu IKARUS , čija je ukupna vrijednost 8 milijuna kuna, te o projektu RONNA, a čija vrijednost investicije iznosi 3, 7 milijuna kuna.

– Suvremena industrija ne može bez znanosti, a ovi projekti upravo čine tu poveznicu. Fakultet Strojarstva i brodogradnje kao nositelj projekta još jednom je dokazao kako se radi u vodećoj državnoj obrazovnoj instituciji u tehnološkom sektoru – izjavio je ovom prilikom Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagebu.

- Glavne karakteristike projekta RONNA jesu stvaranje novog tehnološkog rješenja koji će omogućiti gospodarski rast, a koje odgovara na potrebe hrvatskog gospodarstva, unaprjeđenje tehnologijske i znanstvene razine Hrvatske, te poticanje inovacija – objasnio je ključni čovjek projekta profesor Bojan Jerbić, te dodao kako je za softversku stranu priče zadužena tvrtka S.D. Informatika.

Glavni ciljevi drugog projekta prezentiranog danas, IKARUS-a, jesu izgradnja sustava umjeravanja rendgenskih i optičkih vizijskih sustava unutar Fakulteta, istraživanje mogućnosti primjene i razvoja istih sustava, te smanjene troškova i trajanja mjerenja i kontrole unutarnjih i skrivenih značajki proizvoda.  

U ostvarivanju tih ciljeva najveći doprinos će dati istraživači iz Nacionalnog laboratorija za duljinu, Laboratorija za nerazorna ispitivanja, Laboratorija za alatne strojeve, te iz tvrtke HSTec d.d, specijalizirane za razvoj, projektiranje i proizvodnju visokobrzinskih elektromotornih vretena , direktnih pogona, te druge visokobrzinske tehnike.

19. travanj 2024 05:40