Hrvatska
StoryEditor

FT: Plenković odmiče Hrvatsku od ‘neliberalnog populizma‘

19. Srpanj 2016.

Financial Times (FT) u osvrtu na unutarstranačke izbore za predsjednika HDZ-a piše da su hrvatski konzervativci odabirom Andreja Plenkovića pokazali želju za odmakom od "neliberalnog populizma" koji je prakticirao Tomislav Karamarko kroz tvrdu liniju prema migrantima ili imenovanje ministra kulture čije je promišljanje o ‘ustaškim mučenicima‘ izazvalo nedoumice i nacionalni prijepor.

FT podsjeća da je, danas tehnička vlada, bila predmet kritika zbog uplitanja u reformu kurikuluma koju je smatrala suviše liberalnom, uskraćivanja novca nezavisnim medijima i zamjene desetaka novinara u javnim servisima, što naziva "ehom slamanja kritičkih glasova u susjednoj Poljskoj i Mađarskoj."

Manevriranje HDZ-a prema političkom centru je komentirao profesor Žarko Puhovski, rekavši da ono u širem kontekstu predstavlja nazadovanje za neliberalne populiste u središnjoj i istočnoj Europi.

- Postoji razlika između neliberalnog trenda u Mađarskoj i Poljskoj. Ovdje u Hrvatskoj, to nije radilo - kaže.

Rekapitulaciju posljednjih događaja je, u kontekstu lipanjske kritike MMF-a zbog nove runde okolišanja i kašnjenja sa strukturnim reformama, ponudio i Tihomir Orešković.

- Ideološke razlike su stale na put reformi, one su stvorile polarizirajući učinak - rekao je tehnički premijer za Financial Times.

24. travanj 2024 17:02