27. veljača 2017.

G. Marić najavio skorašnje potpisivanje sporazuma sa Slovenijom o Cimosu

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je da će vjerojatno u roku od nekoliko dana biti potpisan sporazum sa Slovenijom oko Cimosa te da on predviđa zadržavanje svih tisuću radnika u pogonima te koparske tvrtke u Hrvatskoj.

- Prošli tjedan sam se čuo s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom i dogovorili smo da početkom ovog tjedna se čuti i dogovoriti termin sastanka radi potpisivanja. Ja očekujem i danas taj poziv, i vjerojatno u roku dan, dva, tri potpisat ćemo taj sporazum, rekao je ministar Marić odgovarajući na upit novinara nakon sastanka s gradonačelnikom Križevaca Brankom Hrgom i biskupom bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslavom Huzjakom.

Potvrdio je da sporazum predviđa zadržavanje radnika, no također naveo da u sporazumu nema uvjeta da u Cimos ne ulazi DORH.

>>>G. Maric: postigli smo kompromis o radnicima Cimosa privatizacija je blizu

U vlasništvo koparskog Cimosa želi uli talijanski fond Palladio Finanziaria, no prije toga želi da se riješe pitanja vezana uz potraživanje Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja je od nekadašnje riječke banke preuzela potraživanja prema Cimosu od otprilike 20 milijuna eura.

Dogovor koji su na nekoliko sastanaka postigli Počivalšek i Marić navodno je nedavno postao upitan zbog zahtjeva hrvatske strane da se radna mjesta i opseg proizvodnje u tri pogona Cimosa u Istri i broj narudžbi održe još najmanje dvije godine, što nije bilo usklađeno sa stajalištima talijanskog kupca iz Vicenze.

INA i HEP

Odgovarajući, pak, na upit novinara je li još aktualan otkup dionica Ine od MOL-a putem prodaje dijela HEP-a, Marić nije htio dati odgovor.

Današnji Večernji list, naime piše, da je Ministarstvo financija za potrebe Vladina savjeta za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu dionica Ine izradilo analizu modela inicijalne javne ponude (IPO) HEP-a te da je ta analiza pokazala da HEP nije spreman za IPO. Pozivajući se na neimenovani izvor, taj list piše da bi HEP prvo trebalo restrukturirati i pripremiti ga za prodaju jer bi u ovim uvjetima 25 posto dionica HEP-a bilo prodano u bescjenje.

- Rekao sam već nekoliko puta da je to toliko osjetljivo pitanje zbog Zakon o tržištu kapitala, da on ograničava davanje informacija. Savjet funkcionira, Savjet radi i zasjeda, donosi odluke ali te odluke nisu za iznošenje u javnost, rekao je Marić.

Marić se kratko osvrnuo i na razrješenje dosadašnjeg predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića i odgovorio protupitanjem kako je bivši predsjednik Uprave došao na čelo Podravke.

- Bivšem predsjedniku Uprave istekao je mandat, a s obzirom da se radi o iznimno sposobnom čovjeku, pozvat ću ga da preuzme, recimo Vjesnik, koji je u problemima, ili Imunološki zavod ili neko drugo takvo poduzeće, poručio je Marić.