Hrvatska
StoryEditor

Gastronomadi predstavili portal Gastroposao.eu za zapošljavanje radnika u ugostiteljstvu

21. Ožujak 2015.

Udruga za promicanje vrijednosti hrvatske gastronomske i enološke baštine Gastronomadi u petak je u Virovitici zajedno sa županom Virovitičko-podravske županije, Tomislavom Tolušičem, predstavila novi projekt zapošljavanja radnika u ugostiteljstvu, portal Gastroposao.eu.

U idućih godinu dana portal bi trebao postati najveća specijalizirana burza rada za ugostiteljstvo u regiji, a projekt je kroz IPA program za poticanje zapošljavanja, iz EU fondova dobio bespovratnih 170 tisuća eura. – Problem kadrova u ugostiteljstvu je ujedno i ključni problem hrvatskog turizma. Kuhari i konobari mijenjaju radna mjesta najmanje dva put godišnje i u ovom trenutku stalno nam zvone telefoni jer vlasnici restorana traže kvalitetne kadrove na tržištu. Vlasnici ugostiteljskih objekata vrlo malo znaju o ugostiteljskim zanimanjima, imamo kontinuirano povećanje sive zone zapošljavanja i uz to neprilagođen školski sustav stvarnim potrebama tržišta. Ovim portalom došli smo do rješenja kako spojiti ponudu i potražnju u jedan sustav – objasnio je Robert Ripli, predsjednik Udruge Gastronomadi.

Gastroposao.eu razlikovat će se od ostalih, općih portala, po verifikaciji kandidata i njihovog znanja, kao i poslodavaca. Poslodavac će moći putem video uratka vidjeti kakvim vještinama kandidat raspolaže, a u sklopu edukacijskih aktivnosti, Gastronomadi će mu po potrebi ponuditi i dodatnu edukaciju. Ripli je istanuo da se na tržištu kuharstva i kulinarstva nalazi između 50 I 60 tisuća radnika te da u Hrvatskoj ima oko 30 tisuća raznih ugostiteljskih objekata koji ovise o tim kadrovima. Zoran Šimunić, voditelj projekta Gastroposao.eu, istaknuo je da na je hrvatskom tržištu rada između 25 I 30 posto onih koji rade u segment gastronomije te da u iduće tri godine portal želi stvoriti bazu od minimalno 10 tisuća profila kandidata.

– Ovo nije samo još jedan portal za zapošljavanje. Postoji mnogo kuhara koji su po struci sasvim nešto drugo i njihova kompetencija na općim portalima nije vidljiva. Stoga smo uveli razne inovacije poput verifikacije sposobnosti, e-learninga na daljinu te call centra, na čiji broj se neće javljati informatičari, već stvarni stručnjaci u gastronomiji – objasnio je Šimunić.

Gastronomadi s virovitičkom Županijom, koja se preko svoje razvojne agencije VIDRA do sada pokazala vrlo uspješnom u povlačenju sredstava iz EU fondova (do sada je povukla 40 milijuna eura), paralelno rade na nekoliko projekata. Nedavno su otvorili najsuvremeniji studentski restoran Škola, u kojem jede 300-tinjak studenata, a njegova vrata su otvorena i ostalim građanima. Za razliku od državnih studentskih menzi, u ovom restoranu u vlasništvu Županije, nije dozvoljeno kuhanje instant proizvoda poput juha iz vrećica, već se svako jelo priprema na kvalitetan način.

Župan Tolušić predstavio je novo obnovljeni dvorac Janković koji bi vrlo skoro trebao biti u funkciji za turiste, naročito bicikliste jer se nalazi usred dravske biciklističke rute. Dvorac je obnovljen u samo godinu dana, većinom sredstvima iz IPA programa za prekograničnu suradnju i Ministarstva turizma, a obnova je koštala 2,2 milijuna eura. Uz 20-tak soba, u sklopu dvorca će se izgraditi i veliki rekreacijsko-sportski centar.

- Što nudi Virovitičko-podravska županija? Jedina nudi naseljeni riječni otok u Hrvatskoj, pješčane plaže, vinarstvo koje se sve brže razvija kroz aktivnosti malih proizvođača, geološke parkove, lov i ribolov, arboretum, povijesne utvrde, dvorce, najveći smo proizvođač meda u Hrvatskoj, imamo jedini zaštićenu sortu paprike u EU i proizvodimo velike količine lješnjaka. Turizam ne može biti osnovna djelatnost županije, ali može biti dobar izvor zarade za njezino stanovništvo – izjavio je župan Tolušić. Šimunić je naglasio da kroz DMC projekte Županija i Gastronomadi žele u stvoriti novu gastronomsku sliku destinacije i od nje napraviti novu turističku ikonu. Najavio i projekt gradnje Univerziteta za gastronomiju na području Županije, po uzoru na poznate akademije u Italiji i Baskiji.

25. travanj 2024 16:47