Hrvatska
StoryEditor

Gdje je novac koji je bankarica ‘posuđivala‘ s računa klijenata?

27. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Maja Žužul, službenica Zagrebačke banke godinama je uzimala novac s računa klijenata, a da to oni nisu ni primijetili. Optužena je da je od 1999. ukrala 4,5 milijuna kuna s računa klijenata banke, piše Jutarnji list.

Slučaj je ovih dana dobio prvu rundu sudskog epiloga prvostupanjskom presudom kojom je bankaricu sudac Željko Horvatović osudio na četiri godine zatvora, donosi Jutarnji.

Klupko se počelo odmotavati kad je 2006. poznati televizijski voditelj Robert Knjaz došao podići novac kako bi platio troškove televizijske ekipe. Umalo je, rekao je na sudu, doživio moždani udar kad je shvatio da mu na računu nedostaje oko stotinu tisuća eura. Slučaj je odmah prijavio službenicima banke. Uskoro je postalo jasno kako nije jedini. Desecima klijenata s računa su nedostajali veći ili manji iznosi. Nitko nije znao gdje se taj novac nalazi.

Banka je pokrenula opširnu istragu i financijsku reviziju. Ispostavilo se da je novac nestao samo s računa koje je vodila bankarica Žužul.

U istražnom postupku Županijsko državno odvjetništvo zamjerilo je vještaku na tome što nije precizno odgovorio na ključna pitanja koja su mu postavljena.

- Od vještaka je zatraženo da detaljno analizira poslovanje osumnjičene po svim računima klijenata banke navedenim u činjeničnom opisu kaznenog djela i utvrdi je li neovlaštenim postupanjem pribavila za sebe i drugoga imovinsku korist, te ukoliko je takva korist pribavljena, da se utvrdi koliko iznosi korist za okrivljenu, a koliko za druge osobe. Vještak nije udovoljio tom nalogu - stoji u dokumentu kojim je ŽDO 14. prosinca 2009., tri godine nakon uhićenja Maje Žužul, zatražilo dopunu vještačenja.

No vještak na sudu nije mogao posvjedočiti da su milijuni završili na računu optužene jer nije postojao dokument koji bi to potvrdio.

Kada se pogleda mehanizam kojim je Žužul radila, stvari postaju jasnije: nije novac prebacivala na svoj račun, već je njime manipulirala po tuđim računima. Primjerice, kada bi nekom radi odobravanja kredita ili dozvoljenog minusa nedostajao promet po računu, ona bi u nekoliko transakcija novac provukla preko tog računa s računa drugih klijenata. Novac bi naposljetku vratila na mjesto, a račun ‘svoga‘ klijenta na taj bi način oplemenila izdašnim prometom. No, kako je sve palo u vodu kad je uhićena, novac nije stigla vratiti. Zagrebačkoj banci javilo se više klijenata koji su prijavili da se na njihovu računu nalazi više nego što su imali. No, radi se tek o nekolicini poštenih. Pitanje je koliko bi ljudi prijavilo, a koliko prešutjelo (i potrošilo) nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna na svom računu.

20. travanj 2024 12:25