Hrvatska
StoryEditor

GE najavio globalni Centar izvrsnosti za smanjenje emisije plinova potrojenja na ugljen

08. Ožujak 2017.

Tvrtka GE najavila je svoj novi, globalni Centar izvrsnosti za učinkovitost napajanja, koji okuplja poslovne stručnjake energetskih tvrtki iz raznih područja s ciljem primjene cjelovitog pristupa s hardverskim i softverskim rješenjima za elektrane kako bi se poboljšala učinkovitost novih i postojećih elektrana na ugljen diljem svijeta i značajno smanjile njihove emisije.

Globalni Centar izvrsnosti za učinkovitost napajanja, sa sjedištem u Badenu, stvarat će integrirana rješenja i pružati viziju i nadzor u cijelome svijetu. Regionalni timovi će se usredotočiti na inženjerske mogućnosti i provedbu na lokalnoj razini.

>>>Vlada donijela uredbu o praćenju emisija stakleničkih plinova

- Objedinjavanjem kombiniranog iskustva grupe stručnjaka iz GE-ovih organizacija s područja usluga napajanja, sustava parnih termoelektrana, globalnog istraživačkog centra i globalnog rasta, pokazujemo operaterima kako u novim i postojećim elektranama na ugljen mogu postići usklađenost emisija s postojećom regulativom i povećati učinkovitost, rekao je Michael Rechsteiner, izvršni sponzor globalnog Centra izvrsnosti i potpredsjednik linije proizvoda za GE-ove usluge napajanja.

Smanjenje CO2 za 11 posto

Djelovanje globalnog Centra izvrsnosti usuglašeno je s rezultatima nedavnog GE-ovog istraživanja koje je pokazalo da se emisije ugljičnog dioksida (CO2) iz postrojenja na paru u cijelome svijetu mogu smanjiti za 11 posto kada se u potpunosti primjene postojeća hardverska i softverska rješenja.

Proizvodnja električne energije u elektranama na ugljen osigurava električnu energiju za oko 40 posto svijeta, a također je odgovorna i za gotovo 75 posto emisije ugljičnog dioksida u elektro-energetskom sektoru jer su mnoga postrojenja starija i neučinkovita.

- Postojeća postrojenja na ugljen neće se ugasiti preko noći tako da GE podržava veće iskorištavanje obnovljivih izvora energije, ali i istovremeno prepoznaje potrebu za fleksibilnim i učinkovitim rješenjima za pogone na ugljen koja će pomoći smanjiti emisije i proizvođačima električne energije osigurati pouzdanu opskrbu energentima, nastavlja Rechsteiner.

- GE raspolaže sa čitavim nizom nadogradnji za postrojenja na paru i tehnologijama za upravljanje emisijama koje, u kombinaciji s našim digitalnim rješenjima, mogu povećati učinkovitost u prosjeku za 4 posto, dodala je.

GE tehnologija

Najnovije termoelektrane na ugljen koje koriste GE ultra-super kritičnu tehnologiju pomoću nje mogu povećati učinkovitost do 49 posto – što je znatno više od globalnog prosjeka od 33 posto. Svaki postotni poen povećanja učinkovitosti smanjuje operativne troškove tijekom životnog vijeka postrojenja te smanjuje emisiju CO2 za približno dva posto.

Moderne elektrane na ugljen oslanjaju se na složene mreže senzora, digitalnu kontrolu i nadzorna računala pomoću kojih se upravlja i koordinira podsustavima postrojenja. GE-ove digitalne mogućnosti i portfelj sustava za kontrolu kvalitete zraka mogu dodatno pomoći u smanjenju razine emisija u atmosferu kako bi se ispoštovale ili nadišle najstrože svjetske regulative.

Dodatno, Centar izvrsnosti za učinkovitost napajanja pružit će i niz financijskih rješenja koja će korisnicima pomoći da razviju transformacijske projekte u pravcu korištenja niske razine ugljika u postupku proizvodnje električne energije.

Globalne i regionalne organizacije

Osim globalnog Centra izvrsnosti, regionalne organizacije – počevši od Indije – pomoći će osigurati odgovore u realnom vremenu kako bi se zadovoljile lokalne potrebe termoelektrana na ugljen.

- Za početak smo se usredotočili na Indiju zbog iznimno visokih projekcija potrošnje energije u zemlji, rekao je Ashok Ganesan, voditelj Centra izvrsnosti za učinkovitost napajanja i direktor GE-ove poslovne jedinice Power India Limited.

- Ukupna učinkovitost postojećih elektrana, posebice starih elektrana na ugljen u zemlji, još je uvijek relativno niska. Naš regionalni tim u Indiji je idealan za demonstraciju punog potencijala Centra izvrsnosti za učinkovitost napajanja kako bi se pomoglo elektranama na ugljen u zemlji da rade učinkovitije i smanje emisije, dodao je.

Prvi projekt koji pokazuje predanost GE-ova Centra izvrsnosti za učinkovitost napajanja u zemlji jest najveće indijsko postrojenje, NTPC Limited (NTPC). Postrojenje je odabralo upravo tvrtku GE kako bi povećalo učinkovitost tri parne turbine Ansaldo od 200 megavata (MW) koje su instalirane prije više od 30 godina u termoelektrani Ramagundam Super u državi Telangana.

GE će pomoći NTPC-u da poboljša učinkovitost svake parne turbine za najviše 14 posto, poveća proizvodnju postrojenja za oko 30 MW, kao i da smanji emisije stakleničkih plinova za oko 5 posto.

 

20. travanj 2024 17:12