Hrvatska
StoryEditor

GEN-I: Neki će sigurno povećati cijene, ali mi ostajemo pri obećanom

16. Siječanj 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Rast prihoda, porast broja korisnika i prodaje, tržišnog udjela, proširenje usluga te pripreme za plinsku godinu koja počinje u jesen. Ključni su to planovi tvrtke GEN-I Zagreb, dijela slovenske grupacije koja je na hrvatsko tržište opskrbe električnom energijom kućanstava i malih poduzetnika ušla sredinom prošle godine.

Planove za 204., uz osvrt na prošlu godinu, u neformalnom druženja su druženju s novinarima predstavili Robert Golob, predsjednik Uprave Grupe GEN-I i direktor GEN-I Zagreb, Dejan Paravan, član uprave GEN-I Zagreb i izvršni direktor prodaje Grupe GEN-I te Predrag Šeatović, regionalni direktor GEN-I Zagreb.

Dakle, detaljnije, slovenski trgovac strujom planira učvrstiti položaj drugog najvećeg dobavljača električne energije, odnosno osvojiti sedam posto ukupnog tržišta, s opskrbom 873 GWh električne energije poslovnim partnerima i kućanstvima. Do kraja 2014. planira udvostručiti broj kućanstava koje opskrbljuje električnom energijom u usporedbi s 2013.

Povećat će i temeljni kapital do 7,5 milijuna kuna, pružiti dodatne usluge potrošačima, naročito internetske i to već od sljedećeg tjedna, te procjenjuje da će ostvariti 1.036 milijuna kuna poslovnih prihoda, od čega 324 milijuna kuna od prodaje električne energije na domaćem tržištu (poslovnim partnerima i kućanstvima) i minimalnu dobit na kraju godine. Očekuju i (napokon) završetak priče oko jedinstvenog računa pa će i, vjeruju, biti lakše steći povjerenje kupaca. Što se pak tiče cijena, predstavnici kompanije su istakli da su obećali kućanstvima i poduzetništvu istu cijenu do kraja 2015. i dok su sigurni da će neki od konkurenata cijene povećati, oni pri svom obećanju ostaju.

Gledajući pak dosadašnje poslovanje, GEN-I Zagreb danas opskrbljuje više od 20 tisuća mjernih mjesta na području cijele Hrvatske. Trenutno ima je tako stiglo više od 20 tisuća upita, a opskrbljuju oko 10 tisuća kućanstava, dok su preostali u procesu promjene, te 986 malih poduzetnika (više od dvije tisuće upita). 

S 1. siječnjom započela je opskrba poslovnih korisnika, odnosno državnih institucija. Naime, s Državnim uredom za središnju javnu nabavu u studenom 2013. potpisali su okvirni sporazum za opskrbu električnom energijom, vrijedan 93 milijuna kuna. Njime je obuhvaćeno 35 ministarstava i ureda državne uprave te pravosudnog sustava, odnosno oko 300 pravnih subjekata s oko 1.500 mjernih mjesta.

Financijskim rječnikom, GEN-I Zagreb je 2013. ostvario 682 milijuna kuna poslovnih prihoda, od toga 180 milijuna kuna od prodaje električne energije poslovnim partnerima i kućanstvima na domaćem tržištu, što je čak šest puta više u usporedbi s 2012. Prodano pak je 332 GWh električne energije poslovnim partnerima i 14,3 GWh kućanstvima.

03. svibanj 2024 02:26