Hrvatska
StoryEditor

GIUPP apelira na Vladu da smanji porez na proizvodnju bezalkoholnih pića

24. Travanj 2013.

Domaći proizvođači okupljeni u Gospodarsko interesno udruženje proizvođača pića Hrvatske (GIUPP) apeliraju na Vladu da još jednom razmotri mogućnost smanjenja posebnog poreza na proizvodnju bezalkoholnih pića, sa 40 na 30 kuna po hektolitru, ukazujući na činjenicu da u Europskoj uniji i u ono malo zemalja koje imaju taj vid oporezivanja dolazi do njegova ukidanja.

Zakonom o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića koji je Vlada početkom travnja uputila u saborsku proceduru predlaže se zadržavanje visokog posebnog poreza na proizvodnju bezalkoholnih pića koji značajno opterećuje domaću industriju, ističu u GIUPP-u.

Navode kako je Danska, koja se u EU smatra pionirom uvođenja posebnog poreza na bezalkoholna pića, upravo ovih dana odlučila u potpunosti ukinuti taj porez uz obrazloženje da će time uvelike pomoći otvaranju novih radnih mjesta i rastu gospodarstva.

U Danskoj očekuju da će ukidanje posebnog poreza u industriji bezalkoholnih pića vratiti oko 5.000 radnih mjesta koja su izgubljena zbog negativnog utjecaja tog poreza na cijene bezalkoholnih pića u lokalnim trgovinama i odlaska Danaca u kupovinu bezalkoholnih pića u susjedne zemlje, Njemačku ili Švedsku, koje takav poseban porez nemaju.

U Hrvatskoj, slično kao u Danskoj, postoji izražena tendencija prekogranične kupnje koja će se potpunim ukidanjem postojećih barijera za prelazak državne granice i kupnju u susjednim zemljama samo još dodatno pojačati, ističu u GIUPP-u.

U GIUPP-u apeliraju na Vladu i Hrvatski sabor da još jednom razmisle o smanjenju posebnog poreza na bezalkoholna pića u Hrvatskoj koji se i novim zakonskim prijedlogom želi zadržati na visokih 40 kuna po hektolitru pića.

Domaći proizvođači bezalkoholnih pića pritom apeliraju na smanjenje posebnog poreza sa 40 na 30 kuna po hektolitru bezalkoholnog pića.

Direktorica GIUPP-a Jasna Čačić napominje kako domaći proizvođači bezalkoholnih pića posluju pod visokim općim poreznim opterećenjem koje ih na zajedničkom europskom tržištu, čiji sastavni dio uskoro postaju, čini nekonkurentnim, a onda i neodrživim.

U takvoj situaciji je svako porezno rasterećenje dragocjeno, dok s druge strane zadržavanje visoke razine poreznog opterećenja izravno ugrožava sadašnju razinu proizvodnje i zaposlenosti u industriji bezalkoholnih pića, upozorava Čačić.

26. travanj 2024 07:48