Hrvatska
StoryEditor

Glavni ekonomisti banaka očekuju manji prinos na državne obveznice

11. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Ove godine revizija očekivanja ekonomista s početka godine nije dovela do bitnih promjena. Prosječna očekivana stopa promjene BDP-a sada je za 0,2 boda niža nego u siječnju i iznosi -1,5 posto, stoji u najnovijim ‘Izgledima‘ Hrvatske udruge banaka.

Naime, glavni su ekonomisti hrvatskih banaka na samom početku godine predviđali pad BDP-a 2012. između 0,5 posto i 2,1 posto, što je davalo prosječnu stopu od -1,3 posto. Stopa nezaposlenosti je projicirana u intervalu između 13,1 posto i 16,4 posto, a tečaj kune za euro potkraj godine između 7,5 i 7,6, uz prosjek na 7,54.U ovoj se godini očekuje kontrakcija svih najvažnijih komponenti BDP-a. Očekivano je najveća kod investicija (- 3,1 posto), no tu je i disperzija očekivanja najveća: najveći pesimist očekuje pad za 6 posto, a najveći optimist za samo 1 posto. Kod drugih komponenti rasponi su puno manji, pa su i prosjeci reprezentativniji.

Prosječna očekivana stopa promjene osobne potrošnje iznosi -1 posto, dok se očekivani prosjek promjene izvoza nalazi na -1,3 posto. Najvažnija promjena u odnosu na ranije projekcije koju vrijedi zabilježiti tiče se inflacije. Početkom se godine očekivala inflacija od 2,5 posto na kraju godine, no sada je to očekivanje značajno veće te iznosi 3,3 posto. Jedina važna stavka kod koje je došlo do poboljšanja očekivanja tiče se deficita proračuna. Ekonomisti su i početkom godine, kada su u prosjeku očekivali deficit od -4,9 posto BDP-a, u očekivanja ugradili mogućnost određene fiskalne prilagodbe. Ovom su revizijom ta očekivanja još malo poboljšana. Očekivani deficit sada iznosi -4,7 posto.Prosječni očekivani tečaj na kraju godine nije više 7,54 nego 7,57, ali je raspon očekivanja ostao isti: od 7,50 do 7,60. Očekuju se neznatno niže kamatne stope tržišta novca nego početkom godine.

Očekivali su se prinosi na dugoročnu državnu obveznicu od 7,4 posto, a sada je revidirano na 6,8 posto. I dok su početkom godine postojale dvojbe oko smjera fiskalne politike i mogućnosti zadržavanja rejtinga, očito je da su potezi nove vlade u prvih šest mjeseci malo ohrabrili ekonomiste koji sada vrednuju činjenicu da će financijska situacija na kraju 2012. ipak biti stabilnija nego što se to činilo krajem 2011. No, ekonomisti ne očekuju da bi se mirniji financijski ambijent u kratkom roku mogao preliti na pozitivne učinke u realnom sektoru. Taj problem i dalje ostaje, stoji u Izgledima HUB-a.

07. svibanj 2024 19:06