Hrvatska
StoryEditor

Glavni izazovi za Hrvatsku su uspostavljanje fiskalne stabilnosti i rast privatnog sektora i konkurentnosti

10. Lipanj 2015.

- Glavni izazov za Hrvatsku biti će održati momentum gospodarskog oporavka usmjeren na ponovno uspostavljanje fiskalne i makroekonomske stabilnosti, te poduprijeti rast privatnog sektora i konkurentnosti - izjavila je Sanja Madžarević Šujster, viša ekonomistica Svjetske Banke za Hrvatsku prilikom Redovnog ekonomskog izvješća Svjetske banke za EU, predstavljene danas javnosti u Zagrebu.

Strukturne reforme trebale bi obuhvatiti usklađivanje plaća s produktivnošću, posebno u sektoru nerazmjenjivih dobara, poboljšanje poslovnog okruženja, smanjenja trgovinskih prepreka, te promicanje vještina potrebnih za dinamično stvaranje novih radnih mjesta i inovacije, rečeno je na konferenciji.

Važnost izvoza ističe i Theo Thomas, glavni ekonomist Svjetske banke za regiju Europe i središnje Azije.

– Glavni pokretač gospodarskog rasta u mnogim državama članicama EU poput Bugarske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i u manjem dijelu H rvatske. Dijelom je to rezultat izravnih stranih ulaganja, kojima se zemljama pomaže u integraciji u globalne opskrbne lance i poticanju izvoza. No, kako su se nakon krize ta ulaganja smanjila, zemlje se sada moraju više usmjeriti na poboljšanje poslovnog okruženja , investicija u infrastrukturu i smanjivanje regulatornih prepreka - tvrdi Thomas.

Većina članica EU u srednjoj i istočnoj Europi i dalje će bilježiti gospodarski rast iznad europskog prosjeka, pri čemu će taj rast iznositi više od 2, 4 posto.

20. travanj 2024 14:18