Hrvatska
StoryEditor

Globalno tržište zahtijeva i inženjersko i ekonomsko znanje

19. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Ulazak Hrvatske u EU, dakle na mnogo veće tržište, donio je velike promjene. Hrvatske tvrtke suočene su s drugačijim uvjetima i zahtjevima te novim načinom poslovanja. Jedan je od osnovnih zahtjeva toga velikog tržišta prilagodba digitalnom dobu u kojem prevladava digitalno poduzetništvo.

Ono se za razliku od klasičnog poduzetništva temelji na tehnološkim i znanstvenim izumima te njihovoj uporabi za tržišne potrebe. Usmjerenost na radikalnije izume radi globalnog odjeka i utjecaja na transformaciju tržišta cilj je tehnološkog poduzetništva, koje se ne razlikuje mnogo od digitalnoga, nego je, zapravo, samo njegova nova disciplina.

Sve popularniji hrvatski startupovi dobili su podršku industrije i državnih institucija zbog dinamičnosti tog sektora u izvoznim aktivnostima. Tehnološko veleučilište u Zagrebu (TVZ) odlučilo je proširiti program osposobljavanja studenata za proizvodnju digitalnog ili tehnološkog proizvoda ili osmišljavanje usluga lekcijama o digitalnom poduzetništvu jer je ono logična nadogradnja znanja koje će im trebati u budućnosti. ‘Danas je sve digitalno, odnosno utemeljeno na nulama i jedinicama. S obzirom na to da se TVZ time bavi već šezdeset godina, a Europskoj komisiji to su trenutačne smjernice, digitalno poduzetništvo bio je logičan korak prema integraciji TVZ-a s trendovima i potrebama EU‘, izjavila je dekanica TVZ-a Slavica Ćosović-Bajić.

EU potencira poduzetničku edukaciju izvan ekonomskih studija jer svladavanje poduzetničkih disciplina specifičnih za pojedine sektore omogućuje ekonomski rast i društveni napredak. ‘Ekonomičnije je i brže naučiti inženjera da prodaje proizvod koji je kreirao nego ekonomista da bude inženjer i kreira tehnološki proizvod. S obzirom na trenutačnu ekonomsku situaciju potreban je prečac, a ovaj je pristup jedan od njih‘, objašnjava Sergej Lugović, profesor na TVZ-u i urednik knjige ‘Tehnološko poduzetništvo‘.

U tehnološkom poduzetništvu organizacijske i procesne korekcije nisu dovoljne, naprotiv ‒ sve je to skup znanja i vještina koje, kad se steknu, daju inženjerima veliku konkurentsku prednost pri izlasku na globalno tržište.

26. travanj 2024 08:37