Hrvatska
StoryEditor

Godišnji pad cijena energije doprinio padu proizvođačkih cijena

12. Lipanj 2015.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u svibnju u odnosu na isti mjesec prošle godine za 2,4 posto, čime je nastavljen negativni niz koji traje od svibnja 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku

- I u svibnju su proizvođačke cijene ukupne industrije nastavile negativan niz potvrđujući nastavak deflacijskih pritisaka prisutan u posljednje dvije godine. Najznačajniji doprinos nižim cijenama na godišnjoj razini na domaćem tržištu došao je od godišnjeg pada cijena energije, za 6,7 posto, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U odnosu na travanj, u svibnju su proizvođačke cijene u industriji povećane za 0,7 posto, a kada se iz izračuna isključe podaci o energiji, tada su u svibnju porasle za 0,1 posto prema travnju, dok su na godišnjoj razini bile niže za 0,2 posto.

- Mjesečni rast ukupnih proizvođačkih cijena je najvećim dijelom podržan mjesečnim rastom cijena energije od 2,3 posto - 1,4 posto na domaćem i 6,3 posto na nedomaćem tržištu - prvenstveno kao rezultat rasta cijene naftnih energenata, navode analitičari RBA.

Proizvođačke cijene, po kojima su se industrijski proizvodi plasirali na domaće tržište, u ovogodišnjem svibnju bile su za 2,6 posto niže u odnosu na isti mjesec lani, dok su cijene na inozemnim tržištima istodobno smanjene za 2,2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Promatrano prema djelatnostima, proizvođačke su cijene u svibnju na godišnjoj razini porasle u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, i to za 0,8 posto. Nasuprot tome, cijene u rudarstvu i vađenju su pale za 9,3 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 1 posto.

- Pod utjecajem još uvijek slabe domaće potražnje i vanjskih deflatornih pritisaka, u idućim mjesecima očekujemo nastavak negativnih stopa promjene proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, dok bi blagi rast cijena energenata mogao donijeti pozitivne stope promjene proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini, zaključuju analitičari RBA.

26. travanj 2024 20:22