Hrvatska
StoryEditor

Google i farmaceutski div Novartis rade na pametnim kontaktnim lećama koje mjere razinu šećera u krvi

16. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Google u suradnji s farmaceutskim divom Novartis razvija pametne kontaktne leće kako bi se pomoglo oboljelima od dijabetesa.

To je samo jedan od poteza kojemu je fokus na milijardama dolara potencijalnog prihoda od tržištu zdravstva. Budući da tehnologija sve više prodire u zdravstvo i zdravstvenu njegu, Google je u tome vidio priliku za korištenjem vlastite vizualne tehnologije (Google Glass).

Prošlog je tjedna Google izbacio GoogleFit platformu koja bilježi podatke o vježbanju, spavanju i drugim zdravstvenim faktorima, ali na tom području nije osamljen – isto nude i Apple i Samsung.

Google i Alcon, podružnica Novartisa, najavili su pametne kontaktne leće koje imaju sposobnost mjerenja razine šećera u krvi iz suza na površini oka. Ti se podaci onda šalju na mobilni uređaj kako bi korisnik bio informiran u svakom trenutku.

Suosnivač Googlea, Sergey Brin, izjavio je da je to pokušaj iz Googlea da se korištenjem najnovije tehnologije poboljša kvaliteta života. Izvršni direktor Novartisa, Joe Jimenez, dodao je kako tehnologija u cjelini, počevši s pametnim vizualnim pomagalima, može pomoći u liječenju bolesti.

Javnosti još nisu poznati vremenski okviri potrebni za proizvodnju i komercijalizaciju ovog proizvoda, iako je Jimenez u intervjuima za Reuters i WSJ izjavio kako bi do komercijalizacije moglo doći kroz pet godina.

Ova farmaceutska tvrtka, uz navedeno, pokušava i pronaći način kako da tehnologiju kontaktnih leća primijeni na dalekovidnost. Ideja je lećama omogućiti fokusiranje na promatrani predmet, jednako kao što funkcionira leća na kameri. Na taj način dalekovidni ljudi ne bi morali nositi naočale za čitanje, primjerice.

Googleov tim koji se upustio u ovaj projekt zove se Google[x]. Riječ je o polu tajnom postrojenju specijaliziranom za pronalaženje rješenja za velike globalne probleme u zdravstvu i slično. Nalazi se u Mountain Viewu u Kaliforniji, a jedan od poznatijih projekata je samovozeći automobil. Tim radi i na prepoznavanju glasa, osiguravanju pristupa internetu za neka ruralna područja, tehnologiji poznatoj kao Internet of Things i brojnim drugim projektima.

25. travanj 2024 19:41