Hrvatska
StoryEditor

Gospodarska diplomacija donijela izvoz vrijedan miljardu dolara

25. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin zamjenik Joško Klisović prezentirali su rezultate koje je novoustrojena gospodarska diplomacija postigla u prvih šest mjeseci.

Ministarstvu se javilo 872 hrvatskih kompanija, zatražili su 1532 usluge, a ponuđeno im je 92 izvozne prilike. To su ključni indikatori uspješnosti koji su danas predstavljeni u ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Od kada je pokrenuta 1. listopada, prema dostupnim informacijama koje su im kompanije javile, 15 tvrtki ugovorilo je izvoz u vrijednosti od miljardu dolara.

- Mnoge kompanije ne žele otkriti točne iznose poslova koje su ugovorili jer je to poslovna tajna. A mi ni ne tražimo to od njih. 15 kompanija ipak je podijelilo s nama infomracije, ali nama je bitno da se ugovaraju poslovi i da pomažemo naći rješenje za njihove probleme – rekao je Klisović.

Pusić je istaknula da za uspješnu provedbu diplomacije treba imati proizvod, a onda gospodarska diplomacija može funkcionirati. Istaknula je da su planirali dugoročne i srednjoročne mjere, ali da u nekim slučajevima treba reagirati odmah. Investitori ne mogu očekivati promjene zakona, ali uvijek se mogu obratiti ministarstvu za pomoć ako treba ubrzati dobivanje dozvola ili ako se neki zakon ne primjenjuje.

- Imali smo prvi sastanak sa stranim investitorima u Hrvatskoj i prvo smo im se zahvalili što su investirali u Hrvatsku. Također smo im rekli da smo im na raspolaganju ako im možemo pomoći oko rješenja njihovih problema – rekla je Pusić.

Sama gospodarska diplomacija dobro je primljena kod gospodarstvenika, a sve više ih se obraća s molbama za rješenje problema. Također napravljena je i prva evaluacija veleposlanika i konzula kako se oni snalaze i obavljaju zadaće. Njih osam dobilo je pismeno upozorenje da se probude i da krenu jače se baviti gospodarskom diplomacijom. Također je rekao da će sljedeći tjedan biti na Vladi i akcijski plan za izvoz koji ima tri glavne mjere - povećanje konkurentnosti izvoznika, uvođenje novih usluga i ostale probleme koji muče izvoznike.

- To nisu mjere koje su napravljene nakon dubinske analize gospodarstva, već su to želje i apeli samih izvoznika što im može pomoći – zaključio je Klisović.

27. travanj 2024 03:46