Hrvatska
StoryEditor

Gospodarstvenici: Nadamo se dogovoru. Blokada granice šteti i Hrvatskoj i Srbiji

24. Rujan 2015.

Udruge izvoznika i cestovnih prijevoznika, nekoliko tvrtki iz prehrambenog sektora i sindikat prehrambene industrije u četvrtak su upozorili da blokada prometa između Hrvatske i Srbije šteti hrvatskom gospodarstvu te zatražili da se što prije nađe rješenje kako bi se promet normalizirao.

Srbija je u noći na četvrtak odlučila uvesti protumjere zbog hrvatskog zatvaranja graničnog prijelaza Bajakovo za teretni promet te nakon ponoći počela blokirati ulazak hrvatske robe. Na to je odmah reagirala i Hrvatska te zabranila i putnički promet preko Bajakova.

U koprivničkoj Podravci smatraju kako novonastala situacija nije dobra ni za jednu stranu te vjeruju da će uskoro biti postignut dogovor kojim će se izbjeći moguće negativne posljedice.

- Spomenuta novonastala situacija, odnosno uvođenje sankcija, zasigurno nije dobra ni za jednu stranu. S obzirom da su sankcije tek nastupile, vrlo je teško procijeniti eventualno moguću štetu, no vjerujemo kako će se uskoro postići dogovor kojim će se izbjeći moguće negativne posljedice.

Iz konditorske industrije Kraš upozoravaju kako bi zabrana uvoza koju je uvela Srbija do kraja mjeseca toj tvrtki donijela višemilijunske šteta.

- Osim za tržište Srbije, Kraš preko prijelaza Bajakovo svoje proizvode izvozi i na tržišta Makedonije, Kosova, Grčke, pa bi zabrana uvoza koju je uvela Srbija, do kraja mjeseca donijela višemilijunske štete kompaniji. Problem je još veći ako se uzme u obzir da je riječ o zadnjem kvartalu godine koji je za konditorsku industriju najprofitabilnije razdoblje godine.

Iz Agrokora su poručili da je u interesu obje države i njihovih ekonomija postići dogovor kako bi šteta bila manja. Napominju kako su kompanije, koje djeluju u sastavu Grupe, već pretrpjele velike štete.

- Uvjereni smo da će dvije zemlje susjedi, Srbija i Hrvatska, konačno u interesu obiju država i njihovih ekonomija postići konstruktivan dogovor.

U Atlantic Grupi ističu kako u ovom trenutku ne bilježe veće poremećaje u poslovanju, no, ako bi se ovakva situacija nastavila, imat će problema i povećane troškove u logistici i plasmanu roba.

- Svakako je riječ o delikatnoj političkoj situaciji uslijed najveće izbjegličke krize koja je pogodila Europu te u tom smislu politika ne smije imati prioritet nad humanošću, poručuju iz Atlantica.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) upozorio je kako novonastali spor uzrokovan izbjegličkom krizom, a koji za posljedicu ima zabranu uvoza hrvatske hrane u Srbiju, predstavlja težak udarac hrvatskim prehrambenim tvrtkama.

- Gubici su neminovni ne samo za tvrtke koje izvoze u Srbiju, već i hrvatske tvrtke u Srbiji. Nastavi li se ova ‘situacija‘ gubici će biti nesagledivi. Osjetit će ih i radnici zaposleni u tim tvrtkama po pitanjima svojih materijalnih prava, ali i očuvanja radnih mjesta općenito.

Udruge izvoznika i cestovnih prijevoznika upozorile su da trenutačna situacija i blokada prometa između Hrvatske i Srbije šteti hrvatskom gospodarstvu te zatražili da se što prije nađe rješenje kako bi se promet između dvije zemlje normalizirao.

18. travanj 2024 12:20