Hrvatska
StoryEditor

Gospodarstvo će u 2016. godini biti bolje nego 2015. godine

07. Siječanj 2016.

Čitatelji Lidera glasajući u Fight clubu izjasnili su se nadmoćno za mišljenje da će gospodarstvo u ovoj godini biti bolje nego u prošloj.

Tako se njih 154 složilo se s dr. sc. Dubravkom Jurlinom Alibegović, ravnateljicom zagrebačkog Ekonomskog instituta da će ove godine hrvatsko gospodarstvo rasti. Po njoj će glavni pokretači rasta biti investicije i potrošnja kućanstava, izvoz roba i usluga, dok će blago padati državna potrošnja, zbog očekivane fiskalne konsolidacije. Ali, kako je Hrvatska je još uvijek opterećena makroekonomskim neravnotežama, naglasila je, predstoji joj niz reformskih mjera koje bi trebale donijeti pozitivne rezultate u kratkom i srednjem roku te poduzimanje strukturnih reformi koje bi na srednji i dugi rok rezultirale pozitivnim kretanjima.

Iako nije bio protiv tvrdnje da će u 2016. godini gospodarstvo biti bolje nego u prethodnih 12 mjeseci, Damir Novotny, poslovni savjetnik, ukazao je na teškoće koje se nalaze pred nama i dobio 46 glasova. Ponajprije, predviđeni rast BDP-a ove godine od 1,5 do 1,7 posto će biti među najnižima u Europi, dok će gospodarstvo pritiskati nesređene javne financije, loše upravljanje javnim dugom te politička nestabilnost.

04. svibanj 2024 22:17