Hrvatska
StoryEditor

Grabar-Kitarović: DORH bi se trebao baviti onime što se događa danas, a ne se vraćati godinama u prošlost

07. Ožujak 2017.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je pozvala DORH da "radi svoj posao“, odgovarajući na upit za komentar događanja vezanih uz aferu isplata dnevnica u Vladi.

Predsjednica je posjetila tvrtku "Ericsson Nikola Tesla“ gdje su je novinari pitali kako komentira činjenicu da je glavni državni odvjetnik u ponedjeljak bio na konferenciji za novinare u Vladi s premijerom Andrejom Plenkovićem, a riječ je o instituciji koju DORH istražuje u sklopu afere s isplatom putnih naloga.

"To je, naravno, njihova odluka. Apeliram da državne institucije, u ovom slučaju DORH, rade svoj posao. Nažalost, ovo neprestano izlaženje nekakvih kostura iz ormara i dalje vodi ka eroziji povjerenja građana u političare i institucije. Ovo je slučaj koji pokazuje upravo da bi se DORH trebao baviti istragama o onome što se događa danas, a ne se neprestano vraćati godinama i godinama u prošlost“, rekla je Grabar-Kitarović.

>>>Peđa Grbin optužio Plenkovića za pritisak na DORH, smatra da je Cvitan trebao odbiti sudjelovanje na tiskovnoj konferenciji

Kada bi se slučajno ustanovile slične malverzacije u njezinome Uredu, odgovorila je na pitanje novinara, prijavila bi slučaj i tražila dolazak DORH-a. "Ja bih prva sama to prijavila i tražila da DORH dođe i istraži o čemu je riječ“, rekla je, a na dodatni upit bi li to bilo "ovako u suradnji s državnim odvjetnikom", odgovara: "Pa, pozvala bih ga da dođe istražiti, da“.

Novinare je zanimalo, nakon što je otkriveno da postoje sumnje u nepravilnosti s putnim nalozima izdanih u Banskim dvorima i nakon Vlade premijera Zorana Milanovića, smatra li predsjednica da sada treba u istražni zatvor staviti i predstojnika Ureda bivšeg premijera Tihomira Oreškovića Nevena Zelića i predstojnika Plenkovićeva ureda Davora Božinovića, kao što je to bilo s Tomislavom Sauchom, predstojnikom Milanovićeva Ureda.

"Ne mogu se miješati u djelovanje pravosudnog sustava. To je isključivo njihova odluka kako će postupati", odgovorila je Grabar-Kitarović.

19. travanj 2024 17:07