Hrvatska
StoryEditor

Grad je pametan onoliko koliko njegovi građani kvalitetno žive

12. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Kako okupiti sve zainteresirane strane i zajedno osmisliti viziju svoga grada – u kojem i oni i njihova djeca te unuci žele živjeti? Sve je u slušanju, u dopiranju do krajnjega korisnika, u ovom slučaju građanina, u edukaciji te vrlo često u novome načinu razmišljanja zaposlenika gradske uprave koja je otvorenija i sklonija uključivanju građana u razvoj grada.

Što znači ‘slušanje građana‘? Je li to ideja da im se dâ riječ na nekoliko minuta na gradskim sastancima? I to nakon što su već dovršeni planovi? Ako i vaš grad tako sluša, vjerojatno ne čuje ono što je uistinu važno građanima. Zbog takva slušanja trpe mnogi gradski projekti. Novi način razmišljanja i zanimljiva i inovativna izgradnja dvosmjerne komunikacije među gradskom populacijom može potaknuti snažnije inicijative.

Dijeljenje infrastrukture

Ne treba angažirati osobu zaduženu za gradski proračun da uvidi vrijednost smanjenja nepotrebnoga udvostručenja i suvišne potrošnje. I to se može dogoditi kad gradovi prepoznaju ovisnost između odjela i vrijednosti međusobne koordinacije. Aktivno traženje načina dijeljenja ICT infrastrukture među gradskim odjelima – i rezervni planovi u pripremi u slučaju problema – jednostavno imaju smisla. U nekim slučajevima ima smisla istražiti prednosti dijeljenja infrastrukture pametnoga grada s privatnim sektorom, posebno kad su u pitanju širokopojasni internet i mobilno povezivanje.

Tisuću puta brži

Duga Resa nedavno je predstavila svoje pametno rješenje – prvi gigabitni internet u Hrvatskoj i Europi. Usporedbe radi, prema portalu stateoftheinternet.com, prosječna brzina interneta u Hrvatskoj samo je pet megabita u sekundi, zbog čega je naša zemlja svrstana na samo dno europske ljestvice prema brzini bežičnoga prijenosa podataka. Duga Resa s trenutačnom instalacijom od jednoga gigabita i mogućnošću povećanja do 6000 i više megabita ima tisuću puta brži internet od ostatka zemlje. Ta usluga, iako još u fazi testiranja, namijenjena je ponajprije poslovnim korisnicima, no izgledno je da će i građani u dogledno vrijeme u Dugoj Resi moći uživati u najbržem internetu u Europi, a vjerojatno i mnogo šire. Ta inovacija trebala bi vrlo brzo početi pozitivno utjecati na industrijski razvoj Duge Rese i u skladu s tim na daljnji razvoj poslovnih modela i sadržaja.

Nije grad pametan zato što se koristi novim tehnologijama. Pametan je zato što se koristi tehnologijama koje građanima omogućuju bolji i kvalitetniji život. A na gradskoj je vlasti da inspirira i utječe na ljude koji žive i rade u njemu, ljude koji imaju svoje snove i nade za grad koji će ostaviti naraštajima koji dolaze.

19. travanj 2024 19:44