Hrvatska
StoryEditor

Građani će morati biti detaljno informirani o ponudama za promjenu opskrbljivača strujom

07. Kolovoz 2015.

Opskrbljivači električnom energijom ili njihovi prodajni predstavnici koji nude promjenu opskrbljivača od početka listopada građanima će morati naglasiti deset važnih stvari, izvijestili su u petak iz Saveza za energetiku Hrvatske u priopćenju o novim Općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom.

Te je Opće uvjete Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) donijelo 23. srpnja, objavljeni su u Narodnim novinama broj 85/2015 od 1. kolovoza, a stupaju na snagu 1. listopada.

Iz Saveza za energetiku Hrvatske ističu kako se ti uvjeti prvi put mijenjaju unazad gotovo deset godina, jer je prvi i jedini takav dokument 2006. donijela tadašnja vlada Jadranke Kosor.

Novi Opći uvjeti "otkrivaju niz, potrošačima, zanimljivih informacija", navodi se u priopćenju i pritom ističe povećanje obima podataka koje opskrbljivač mora predočiti u ugovoru o opskrbi električnom energijom.

"Naime, opskrbljivači će kroz ugovor svojim krajnjim kupcima morati definirati način njihova informiranja o promjeni cijene električne energije koja se određuje u skladu sa zakonom kojim se uređuje energetski sektor, način njihova informiranja o važećim cijenama, naknadama i davanjima, uvjete za obnovu i raskid ugovora ili prestanak pružanja usluge te informacije o pravu na raskid odnosno otkaz ugovora", naglašavaju iz Saveza za energetiku Hrvatske.

Uz to, jasno i nedvosmisleno će biti potrebno regulirati i način promjene ugovorenih uvjeta opskrbe, ali i način rješavanja sporova kada HERA odlučuje o prigovorima kupaca u slučaju obustave isporuke električne energije, navodi se u priopćenju, uz detaljnu usporedbu postojećeg i budućeg obveznog sadržaja ugovora o opskrbi električnom energijom.

"Ono što se, na zadovoljstvo potrošača, novim uvjetima posebno ističe jest jasna i nedvosmislena odredba o obvezama opskrbljivača i/ili njihovih zastupnika prilikom davanja ponuda o opskrbi električnom energijom i to prije odluke kupca odnosno potpisa ugovora", ističu iz Saveza za energetiku Hrvatske.

Tako je, prilikom davanja ponuda, a prije sklapanja ugovora o opskrbi, opskrbljivač i/ili njegov predstavnik dužan predočiti kupcu službenu iskaznicu, na njegov zahtjev omogućiti provjeru identiteta, kao i iznijeti osnovne informacije o opskrbljivaču i njegovoj djelatnosti.

Obvezan je također informirati krajnjeg kupca o cijeni struje i mogućnostima promjene u ugovorenom razdoblju, pojasniti dinamiku, uvjete i način plaćanja, informirati ga o roku na koji se sklapa ponuđeni ugovor, o mogućnostima i posljedicama otkaza i raskida ugovora, upoznati ga s uvjetima pod kojima opskrbljivač može zahtijevati privremenu obustavu isporuke električne energije od operatora sustava.

Opskrbljivač i/ili njegov predstavnik dužan je postupati na način kojim se ponuđenim uvjetima prodaje ili cijenama ne narušava tržišno natjecanje i ravnopravan položaj kupaca na tržištu električne energije, upoznati kupca s obvezom podmirenja iznosa dospjele novčane obveze za električnu energiju i za naknadu za korištenje mreže, u slučaju odvojenih računa, kao i u slučaju jedinstvenog računa, te s obvezom podmirenja ostalih naknada i davanja propisanih posebnim propisima.

Iz Saveza za energetiku Hrvatske ističu i kako opskrbljivaču i/ili njegovu predstavniku osobito nije dopušteno lažno predstavljanje i neovlaštena uporaba tvrtke drugog energetskog subjekta, sklapanje ugovora o opskrbi koje nije utemeljeno na pravičnim i unaprijed poznatim uvjetima, dovođenje krajnjeg kupca u zabludu s namjerom da ga se time navede na sklapanje ugovora, lažno pozivanje na odobrenje nekog javnopravnog ili drugog tijela, davanje netočnih informacija o podrijetlu električne energije na koje se odnosi ponuda odnosno ugovor, korištenje uznemiravajućih i agresivnih postupaka ponude i ugovora i korištenje zavaravajućeg oglašavanja.

Oskrbljivaču nije dopušten nepošten i/ili zavaravajući način prodaje te je on odgovoran za postupanje svojih zaposlenika i/ili prodajnih predstavnika, kao i za pružanje informacija krajnjem kupcu u postupku promjene opskrbljivača.

Isto tako, opskrbljivaču više neće biti dopušteno posredno ili neposredno odgovaranje kupaca od promjene opskrbljivača te sprečavanje ili ometanje procedure promjene opskrbljivača. U ponudama i/ili oglasima u kojima se nudi opskrba električnom energijom više neće biti dopušteno navoditi cijene konkurenata, osim ako su javno objavljene, navode iz Saveza za energetiku Hrvatske.

27. travanj 2024 04:12