Hrvatska
StoryEditor

Građani poslali gotovo 12.000 zahtjeva za obnovu obiteljskih kuća

21. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

„Ova Vlada i Ministarstvo pokrenuli su energetsku obnovu Hrvatske. Sufinanciranjem obnove obiteljskih kuća za koje smo ove godine zaprimili gotovo 12.000 zahtjeva, višestambenih zgrada, kao i objekata poslovnog sektora, ostvarujemo naše glavne ciljeve", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Ivancu.

Istakao je kako se time čuva okoliš, smanjuje potrošnja energije što znači i manje troškove režija, a istovremeno snažno potiče gospodarstvo.

"To su poslovi za domaće građevinske tvrtke i obrtnike angažirane na obnovama fasada, postavljanju stolarije ili solara, kao i za proizvođače opreme. Time stvaramo preduvjete za nova zelena radna mjesta kojih smo već u ovom mandatu stvorili 11.000", kazao je ministar.

Ministar Zmajlović posjetio je tvornicu obuće Ivančica u kojoj se uz bespovratne državne poticaje provodi projekt povećanja energetske učinkovitosti te Boženu Šincek i njenu obitelj koja je dobila odluku o sufinanciranju energetske obnove kuće.

Ministar Zmajlović naglasio je da je samo u ovoj godini za sufinanciranje projekta poslovnog sektora osigurano 150 milijuna kuna bespovratnih poticaja – za komercijalne zgrade, turizam, industriju.

Uz to, u manje od dva i pol mjeseca Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti zaprimio je 11.851 zahtjev za energetsku obnovu.

Samo do sada već je odobreno sufinanciranje obnove za 2.498 kuća što je više nego cijele prošle godine. Ukupna vrijednost radova je oko 185 milijuna kuna, od čega udio sufinanciranja Fonda iznosi oko 123 milijuna kuna.

Prosječno sufinanciranje po kući iznosi oko 50.000 kuna dok je lani bilo 26.000. Povećanje sufinanciranja rezultat je činjenice da se ove godine može prijaviti više mjera, kao i da je većina zahtjeva pristigla od građana sa područja posebne državne skrbi, kojima je to i najpotrebnije, te stoga sufinanciranje iznosi 80%.

03. svibanj 2024 04:52