Hrvatska
StoryEditor

Građevinari najviše pridonijeli pogoršanju kvalitete kredita banaka

06. Prosinac 2012.

Rast djelomično i potpuno nenadoknadivih kredita, odnosno kredita raspoređenih u rizične skupine B i C, nastavio se usporavati, ali je zbog slabe kreditne aktivnosti došlo do zamjetnog porasta udjela ‘loših‘ kredita u ukupnim kreditima banaka, sa 12,4 posto na kraju 2011., na 13,3 posto na kraju lipnja ove godine, podaci su iz Biltena o bankama koji je danas objavila Hrvatska narodna banka na svojim web stranicama.

Izostanak oporavka kreditne aktivnosti te nastavak nepovoljnih gospodarskih kretanja utjecali su na daljnje pogoršavanje pokazatelja kvalitete kredita, a posebice u sektoru trgovačkih društava, gdje je udio ‘loših‘ kredita porastao s 20,1 na 22,8 posto.

Iako osjetno blaže, pogoršanje kvalitete kredita prisutno je i u sektoru stanovništva, i to po svim vrstama kredita, a osobito hipotekarnim kreditima. Stoga je nastavljen porast udjela ‘loših‘ kredita s 8,6 posto na kraju 2011. na 8,9 posto ukupnih kredita stanovništvu na kraju prvog ovogodišnjeg polugodišta.

Analitičari središnje banke napominju kako je pogoršanje kvalitete kredita građevinarstvu, jednako kao i prethodnih dviju godina, dalo najveći doprinos pogoršanju kvalitete ukupnih kredita banaka. Kod te je djelatnosti, isključujući pritom kredite trgovačkim društvima koja se bave gradnjom i upravljanjem autocestama i državnim cestama (u pravilu osigurano državnim jamstvima), udio B i C kredita dosegnuo 37,8 posto.

Razlog tako visokoj razini problematičnih kredita, navode analitičari, izražena je osjetljivost modela financiranja gradnje i prodaje stambenih i poslovnih objekata na kretanja ekonomskog ciklusa, na koju upućuje i stagnacija stambenih kredita.

Pogoršanje njihove kvalitete bilo je glavni pokretač rasta djelomično i potpuno nenadoknadivih kredita stanovništvu. Pritom je kvaliteta stambenih kredita u švicarskim francima bila osjetno lošija od kvalitete eurskih stambenih kredita, a uz povećane otplatne obroke, nastale kretanjem tečaja i kamatnih stopa, tome je pridonio i snažan rast tog dijela portfelja u razdobljima relaksiranih kreditnih uvjeta.

Portfelj kredita stanovništvu u švicarskim francima ubrzano stari, što pospješuje pogoršanje pokazatelja kvalitete kredita, a slična su kretanja prisutna i kod ostalih vrsta kredita tom sektoru, neovisno o valuti.

Trend razduživanja stanovništva ušao je u četvrtu godinu, a u prvoj polovini 2012. porastao je jedino iznos iskorištenih prekoračenja po transakcijskim računima, pokazuju podaci HNB-a.

19. travanj 2024 05:31