Hrvatska
StoryEditor

Gradnja Trga pravde ‘teškog‘ 1,6 milijardi kuna kreće početkom 2014.

13. Kolovoz 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Jedan od najvećih investicijskih projekata u Hrvatskoj vrijedan 1,6 milijardi kuna, Trg pravde koji će na jednom mjestu objediniti sve zagrebačke sudove, nakon 10 godina bliži se realizaciji.

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), koji je projekt pripremio u roku od godine dana, objavio je na stranicama Oglasnika javne nabave poziv za izbor privatnog partnera za projektiranje, financiranje, rekonstrukciju, izgradnju, opremanje, održavanje i upravljanje Trgom pravde u Zagrebu po ugovornom obliku javno-privatnog partnerstva.

Objedinjavanjem sudstva, a sličan projekt vrijedan 563 milijuna eura već je napravljen u Parizu, povećat se se učinkovitost javne usluge i 2500 službenika će na jednom mjestu moći primiti 20 tisuća građana. Postići će se i uštede koje se, prema procjenama, kreću između 10 i 20 posto, a čak će se i u nekoj mjeri pomoći i građevinarstvu.

Lokacija budućeg Trga pravde proteže se na oko 50 tisuća četvornih metara, a površina je omeđena Selskom cestom i Cankarevom ulicom s istoka i zapada te Ilicom i Ulicom Baruna Filipovića sa sjevera i juga. Predviđa se izgradnja četiri zgrade koje su povezane s podzemnom garažom te adaptaciaj i rekonstrukcija postojećih zgrada.

Prilikom predstavljanja projekta čija bi gradnja trebala početi početkom 2014. a sama uporaba 2019. godine, predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Dragan Marčinko, pojasnio je da će se u postupku javne nabave provesti natjecateljski dijalog, što je vrsta postupka koja se provodi u dvije faze.

- U prvoj fazi koja podrazumijeva odabir natjecatelja traže se, dakle, privatni partneri, a ako se javi više njih, eliminacijskim kriterijima svest će se broj natjecatelja na njih četiri koji idu u preuzimanje drugog dijela dokumentacije - pojasnio je Marčinko, dodavši da će se nakon odabira natjecatelja Ministarstvo pravosuđa sklopiti ugovor s privatnim partnerom na 30 godina.

Bitno je istaknuti, nastavio je, da se JPP naknada plaća samo ako su svi ugovorni standari isporučeni.

Na projekt se osvrnuo i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak napomenuvši da je u vrijeme recesije, a posebno kad je javni dug prevelik i na granicama izdržljivosti, nemoguće javnim financijama pokrenuti gospodarstvo. Izlaz je, istakuo je, u privatnom kapitalu.

- Ovim natječajem šaljemo dobru poruku investitorima koji gledaju Hrvatsku kao potencijalno mjesto za plasman svojim sredstava. A u pripremi su i drugi projekti u JPP-u - rekao je Vrdoljak, naglasivši potencijal JPP-a kroz koje je lani u EU realizirano projekata vrijednih 11,7 milijardi eura, a samo u zdravstu posljednje tri godine 4,5 milijardi eura.

Vrdoljak je jučer ustvrdio i kako će očekivani izlazak eurozone iz recesije sigurno će pomoći i Hrvatskoj.

- Uvjeren sam da ćemo u ovoj godini odnosno uhvatiti pozitivnu nulu - rekao je Vrdoljak komentirajući izglede hrvatskog BDP-a.

26. travanj 2024 14:33