Hrvatska
StoryEditor

Gradovi posluju transparentnije od općina

24. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Oko 70 posto jedinica lokalne uprave i samouprave ne zadovoljava kriterij transparentnosti, 24 posto je transparentno, a samo 6 posto izrazito je transparentno u svojem radu.

Pokazuju to rezultati istraživanja koje su predstavili GONG i Udruga gradova. Riječ je o pomaku u odnosu na prvo istraživanje, provedeno 2009., kada je zabilježeno samo 18 posto transparentnih jedinica, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja LOTUS 2011/12. Transparentnost je veća u gradovima nego u općinama, dok su se županije pokazale većim dijelom transparentne.

Grad Rijeka, krapinsko-zagorska županija i općina Bizovac najtransparentnije su jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. S druge strane, najnetransparentniji su Pregrada, požeško slavonska županija i općina Zmijavci. Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić naglasio je kako se mnogi načelnici općina ponašaju kao da je riječ o njihovim privatnim poduzećima iako ima i svijetlih primjera. Napomenuo je da na lokalnim razinama nije razvijeno civilno društvo, a mediji su često u službi lokalnih vlasti.

26. travanj 2024 05:24