Hrvatska
StoryEditor

Grčić garantira, stoji i jamči za projekte, no ne u ‘predoslovnom smislu‘

29. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Na konferenciji za medije o rezultatima rada Vladine Koordinacije za gospodarstvo, investicije i EU fondove govorili su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prezentirao je aktivnosti Vladine radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije, dok je o pokretanju javnih investicija govorio ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, prenosi RTL.- Sve ono što ova Vlada radi, posebno kroz Zakon o predstečajnim nagodbama ili brodogradnji je borba za očuvanje postojećih radnih mjesta. Dosad je od krize u Hrvatskoj izgubljeno 177 tisuća radnih mjesta. U mandatu ove Vlade izgubljeno je oko 30 tisuća radnih mjesta, čime želim demantirati sve brojke koje se pojavljuju u zadnje vrijeme, koje su nekonzistentne i nepoštene. S obzirom da smo mi započeli proces restrukturiranja, onda ovaj broj od 30.000 jest dramatičan, ali nije nešto što nismo očekivali - istaknuo je Grčić.

Dodao je da je najgore bilo od 2009. do 2011. godine što se tiče broja nezaposlenih, ali kako sada postoje indikatori koji pokazuju da je u prvom kvartalu 2013. broj novozaposlenih porastao za 36 posto.Govoreći o investicijama Grčić je naglasio kako su u 2012. one iznosile 63 milijarde, što je malo ispod razine najbolje predkrizne godine.- Ključni problem ove države je novi poslovni investicijski optimizam i pokretanje novog ciklusa. Naš plan je vrlo optimističan, čak i ovako rebalansiran, ne tražimo čuda. Tražimo 1,7 milijardi veće investicije nego prošle godine, ali nažalost, bojimo se postoji li uopće dovoljno optimizma i hrabrosti u ključnim tržištima gdje je recesija poput Italije i Slovenije - istaknuo je potpredsjednik Vlade te nastavio:- Oporavak tamo bit će impuls i za Hrvatsku, no mi to ne možemo čekati. Želimo što više iskoristiti ulazak Hrvatske u EU da bi iskoristili fondove što bolje, postoji ogroman napredak na tom terenu. Projekti EU bit će odgovorni za jedan novi investicijski ‘boom‘ u Hrvatskoj koji će u idućim godinama, a slobodno me redovno provjeravajte, dovesti do oporavka najugroženijog sektora, a to je građevinarstvo, te odmah iza toga i industrije, pogotovo naslonjene na građevinarstvo - optimističan je Grčić.

- Sada radimo ono što naši prethodnici nisu, a to su veliki projekti koji se mjere stotinama milijuna, pa i milijardama eura... Pruge, odlagališta otpada, navodnjavanja - svi se ti projekt mogu uspoređivati s hrvatskim autocestama, a znate koliko su one doprinijele hrvatskom gospodarstvu, pogotovo građevinarstvu - zaključio je Grčić.Govoreći o aktivnosti Vladine radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije, ministar Ivan Vrdoljak je istaknuo koja su rješenja za rušenje barijera.- Za privatni kapital i investicije je najvažnije dati uvjete koji su transparentni i administraciju koja ih prati. To djeluje jednostavno, no mnoge zemlje, pa i Hrvatska to nemaju - rekao je ministar gospodarstva.Vrdoljak je dodao kako je u planu ukupno 14 investicijskih projekata vrijednih 924 milijuna eura, odnosno koji će otvoriti otprilike 2200 radnih mjesta. Zasad su riješena četiri vrijedna 152 milijuna eura i 770 radnih mjesta. Rješavaju se još 10 i blizu su realizacije.U ukupnom zbroju realizacija je veća za 12 posto u odnosu na 2011. Ušteđeno je 350 milijuna kuna na investicijama kroz manju cijenu otkupljivanja zemljišta, smanjenje cijena kroz postupke javne nabave itd, racionalizacijom...Plan investicija za 2013. veći za 29 posto od prethodne godine. Promatrano u odnosu na 2012. u prvom kvartalu ove godine realizacija investicija je veća za 11 posto. Radne skupine rade na projektima ukupno vrijednim 22 milijarde kuna, dosad su otklonili probleme na projektima vrijednim 15 milijardi kuna.

- Ovo nisu Potemkinova sela, mi čvrsto iza toga stojimo i garantiramo, iza svih ovih brojki. I svojim položajem jamčimo da će sve ovo biti realizirano - zaključio je Grčić, ali na pitanje RTL-ovog novinara hoće li podnijeti ostavku ako ne uspiju, odgovor je bio: Ne, predoslovno ste nas shvatili, ali ovo nisu prazna obećanja, ovo su vrlo konkretne stvari.

25. travanj 2024 08:38