Hrvatska
StoryEditor

Grčić: Hrvatska će izbjeći korektivne mjere koje su joj prijetile

14. Travanj 2015.
Piše:
liderhrt

Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić donijeli su u Bruxelles paket mjera za smanjenje deficita. Predstavili su ih u Europskoj komisiji, na sastanku s povjerenikom Europske komisije za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem. Ministri su sa sastanka izišli optimistični i smatraju da će Hrvatska izbjeći sve korektivne mjere koje su nam prijetile.

Misle da je EK prepoznala kako Hrvatska čini sve napore u pravom smjeru kako bi se popravio gospodarski rast i smanjio deficit. Misle da dodatni rezovi neće biti potrebni. Grčić je rekao da će tražiti fleksibilnost Komisije za onaj dio povećanja deficita koji je nastao zbog promjene izračuna zbog jamstva države za javna poduzeća (oko 1,5% više). Poručio je povjereniku Moskovisiju da hravtska vlada radi kao da nije izborna godina.

- Opća je ocjena i operativnog i ovog političkog sastanka s Moscovicijem da je napravljen značajan napredak u ovom procesu. Pripremili smo, u najvećoj mjeri, ono što se od nas očekuje u dijelu nacionalnog programa reformi i programa konvergencije. Dogovorili smo se oko određenih korekcija, koje treba napraviti i dodatnog fiskalnog napora - kazao je Grčić.

Grčić je rekao kako je optimističan te da će Hrvatska u idućih sedam do deset dana isporučiti potrebne dokumente.

Upitan koliko će sve te mjere konkretno udariti građane Republike Hrvatske, potpredsjednik Grčić rekao je da je svaka ovakva situacija teška, s obzirom na dugogodišnju recesiju, na deflaciju koja dodatno otežava fiskalni okvir i fiskalnu konsolidaciju.

- No, mi moramo taj dio odraditi, što zbog nas, što zbog ispunjavanja kriterija kvalitetne i dobre suradnje s Komisijom“. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić dodao je da će se u idućih nekoliko dana raditi i na tim mjerama štednje. „Ali, mislim da to neće biti drastično i neće ni na koji način dodatno ugroziti našu poziciju, a posebno poziciju onih građana koji najviše ovise o proračunu - rekao je.

Na novinarski upit o izlasku politike iz javnih poduzeća, Grčić je odgovorio:

- Mi se trudimo javna poduzeća učiniti što efikasnijima. Zato ih je potrebno kvalitetno restrukturirati, a za kvalitetno restrukturiranje potrebne su dobre uprave. U ovom smo se planu reformi obvezali i na poštivanje kriterija stručnosti pri odabiru uprava javnih poduzeća i načela transparentnosti cijelog procesa, bilo javnim natječajima ili uz pomoć headhunting agencija i to će u narednom razdoblju to će biti ključni princip i tako je i dogovoreno s Europskom komisijom. Interes Vlade za uspješno finaliziranje ovog procesa je ogroman, ogroman je interes javnosti, mislim da smo ministar financija i ja vrlo blizu tome da zajedničkim snagama napravimo dobar posao - rekao je.

- Što se tiče mjera za zaustavljanje rasta javnog duga, Vlada samoinicijativno predlaže da se jamstva i dugovi javnih poduzeća ograniče u narednom razdoblju, s obzirom da su i oni sad već ozbiljan dio ukupnog deficita države, i to tako da se jamstva uvjetuju provedbom procesa restrukturiranja i to je vrlo jasna poruka - zaključio je potpredsjednik Vlade Grčić.

26. travanj 2024 20:45