Hrvatska
StoryEditor

Grčić: Hrvatska u prvoj trećini zemalja u kojima se lako posluje

29. Listopad 2014.
Piše:
liderhrt

"Kroz predstečajne nagodbe unaprijedili smo rješavanje nelikvidnosti. Sad se mjerimo prema najboljima i pomaknuli smo se prema gore." Izjavio je to potpredsjednik Vlade Branko Grčić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Grčić je tako komentirao novo izvješće Svjetske banke "Doing Bussines" prema kojemu je Hrvatska zauzela 65. mjesto između 189 zemalja svijeta, što predstavlja napredak u odnosu na lani.

- Sada smo u prvoj trećini od ukupnog broja zemalja od 189 po lakoći poslovanja u svijetu, što ne izgleda tako loše - rekao je Grčić.

Komentirajući deficit Grčić je kazao kako je "problem prihodovna strana i nepredviđeni troškovi poput onih za poplave".

- U pripremi proračuna za 2015. koncentriramo se na dubinsko snimanje rashodovne strane. Rebalans će donijeti deficit između 15 i 16 milijardi kuna, što je 4,8% na razini centralne države, a deficit opće države ovisit će o deficitu lokalne samouprave. Stopa gospodarskog rasta bit će 0,5%, a za 2015. prognoziramo gospodarski oporavak - dodao je.

Istaknuo je kako se rebalansom neće dirati u prava branitelja. O rastrošnosti ministra koju je otkrio nalaz državne revizije Grčić je kazao kako se mora voditi računa o svakoj kuni.

- Odvajanje iz riznice pitanje je likvidnosti. Novac iz HZZO-a čuvat će se u HNB-u jer je to neovisna institucija - naglasio je.

20. travanj 2024 11:07