Hrvatska
StoryEditor

Grčić: Javna ulaganja zamijenit ćemo onima iz EU fondova i dizati BDP 2 posto godišnje

05. Svibanj 2015.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je u utorak kako sredstvima iz EU fondova možemo dizati BDP za dva postotna poena godišnje, kao i da se kompletna javna ulaganja u Hrvatskoj, odnosno kompletno javno financiranje, uskoro u potpunosti namjerava zamijeniti novcima iz EU fondova, kao što su to napravile uspješne europske zemlje.

- Sredstvima EU fondova jednog dana možemo godišnje podizati BDP i za dva posto. U prvim godinama utjecaj tih fondova na BDP je istina manji, 0,4 do 0,6 posto, ali u najboljim godinama to se diže do dva posto", rekao je Grčić na okruglom stolu pod nazivom "Pitaj ministre sve o EU fondovima".

Po njemu, EU fondovi Hrvatskoj u budućnosti mogu donijeti, odnosno očuvati postojeća, 15.000 do 20.000 radnih mjesta godišnje.

Moja je poruka - EU fondovi za nova radna mjesta", naglasio je Grčić dodavši kako će se u skoroj budućnosti, po uzoru na najuspješnije države EU-a, aktualna javna ulaganja zamijeniti sredstvima Europske unije.

Poduzetnike je pozvao da rade na projektima kazavši im da ako im netko pokloni 40 ili 50 posto novca za isti su postotak ispred konkurencije, a za toliko se skraćuje i vrijeme vraćanja investicije.

- Morate imati ideju, razraditi projekt i onda krenut prema izvorima financiranja. EU fondovi su kvalitetan izvor kojem se ne vraća novac, što može biti početna prednost poduzetnicima, građanima, jedinicama lokalne samouprave, zaposlenima i nezaposlenima. Čitav je niz institucija i pojedinaca koji se mogu uključiti u programe EU fondova, a na kraj svega stavljam državu koja će imat sve manju ulogu u tom procesu. Državi ostaje da ga kontrolira i njime upravlja, rekao je Grčić pozvavši okupljene da se za osiguranje vlastitih sredstava obrate institucijama poput HBOR-a, gdje ima dovoljno novca za sve dobre poduzetničke ideje.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako je poljoprivrednom i ruralnom razvoju u razdoblju do 2020. godine na raspolaganju 2,4 milijarde eura iz EU fondova.

26. travanj 2024 17:47