Hrvatska
StoryEditor

Grčić: Nije točno da smo najgora Vlada, BDP pada već 24 kvartala zaredom

07. Siječanj 2015.
Piše:
liderhrt

‘Postigli smo značajan cilj, deficit je vraćen u granice planiranog, a na dobrom smo putu da, kad dodamo elemente deficita opće države - uđemo u okvire proračunskog deficita definiranog s EU-om. Možemo relaksiranije ući u 2015. te možemo nastaviti sređivati javne finacije‘, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić u emisiji HRA ‘A sada Vlada‘.

Komentirao je tako podatak da je deficit državnog proračuna za 2014. dosegnuo 12,8 milijardi kuna - a ne 15,6 milijardi kako je bilo planirano.

- U ovoj godini će se napokon početi pokazivati svi rezultati trogodišnjeg mukotrpnog rada ove Vlade. Ključni makroekonomski podaci pokazuju pozitivni trend. Najveći problem hrvatskog gospodarstva je građevinski sektor koji drži BDP blizu nule. Bitno je da se mijenja struktura - trgovačka, rentijerska ekonomija, temeljena na nekretninskom balonu, prerasta u industrijsku i turističku - rekao je Grčić.

Istakao je kako će ministre držati pod strogom kontrolom, te kako u 2015. ne planiraju kupovati glasove.

- Nećemo trošiti, nego vraćati i smanjivati nagomilane dugove. Netko govori da smo najgora Vlada ikad, no BDP pada 24 kvartala zaredom. Velika je razlika između nerada prošle Vlade i nas koji smo stvorili neke pretpostavke za rast BDP-a u ovoj godini‘ - poručio je potpredsjednik Vlade.

27. travanj 2024 07:10