Hrvatska
StoryEditor

Grčić o smanjenju deficita: Ne da možemo, nego moramo

11. Prosinac 2013.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas kako će 2014. biti vrlo zahtjevna godina te kako u ove tri godine koje slijede moramo svesti deficit države ispod 3 posto BDP-a.

 - Ne da možemo, nego moramo - kazao je Grčić na novinarski upit kako komentira upute Europske komisije (EK) vezano uz postupak prekomjernog deficita te možemo li u 2014. smanjiti deficit onoliko koliko se od nas traži.

Europska komisija jučer je predložila Vijeću EU-a da potvrdi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP), uz prijedlog da Hrvatska svede deficit u dopuštene okvire ispod 3 posto BDP-a 2016. godine.

Hrvatska bi, prema tom prijedlogu, 2014. trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a, a Komisija predlaže da se Hrvatskoj da rok do 30. travnja 2014. da javno objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve.

Grčić kaže kako je Vlada već predstavila i kratkoročne i srednjoročne mjere reformi.

 - Neke su na prihodnoj strani, kao što je korekcija (međustope) PDV-a na 13 posto, korekcija određenih trošarina, a neke su na rashodnoj strani. Vezane su za desetak ključnih reformi koje će ovih dana biti posebno predstavljene u Vladi, jer je priprema njihove provedbe uznapredovala do te mjere da će vrlo brzo ti projekti biti realizirani i u praksi - rekao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja konferencije Internacionalizacija inovacija i poduzetništva.

Vlada, dodaje Grčić, cijelo vrijeme radi na pripremi ozbiljnih reformi, neke ‘provodimo već ove dvije godine i uvjereni smo da će ti efekti doći i da ćemo uspjeti ispuniti ove makroekonomske okvire koji su nam zadani‘.

Nema uopće dileme, iduća godine, 2014. u tom smislu bit će vrlo zahtjevna, ali mi drugog izbora nemamo. Jednostavno u ove tri godine koje slijede moramo svesti deficit države ispod 3 posto, istaknuo je Grčić.

I ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kaže kako proračunsi deficit moramo smanjiti, ne radi Europske komisije, ne radi nekoga izvana, već radi Hrvatske i hrvatskih građana. Radi toga da se ne zadužujemo unedogled i da te dugove onda moraju vraćati generacije iza nas, kazao je.

 - Ali, ne možemo izbrisati deficit gumicom i sljedeće godine ne može odjedanput deficit nestati. Mi moramo naći načina da pokrenemo gospodarstvo kako bi mogli financirati deficit koji imamo. Moramo sljedeće godine pokrenuti gospodarstvo kako bi mogli servisirati deficit i kako bi ga mogli u tri godine dovesti u normalu - poručuje Maras.

No, dodaje i kako velikih rezova u njegovu ministarstvu neće biti, kako će njegov resor biti zadužen koristiti EU fondove kako bi se potaknulo male i srednje poduzetnike.

 -Tako neće biti značajnijih rezova u ovom dijelu poticanja. Nakon restrukturiranja i bavljenja velikim tvrtkama i industrijama, u središte gospodarstva moraju doći mali i srednji poduzetnici, jer se na taj način može pomoći da se BDP popravi, da gospodarstvo krene u razvoj, da se zapošljavaju ljudi - naglasio je Maras.

23. travanj 2024 10:56