Hrvatska
StoryEditor

Grčić oprezan optimist u vezi rasta industrijske proizvodnje

13. Ožujak 2014.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ocijenio je danas da vijest o rastu industrijske proizvodnje u siječnju budi optimizam, iako treba voditi računa o tome da su baze na temelju kojih se ona mjeri bile relativno niske tijekom prethodnih godina.

- Stoga trebamo bit jako oprezni, ali veseli da paralelno s rastom industrijske proizvodnje raste izvoz - rekao je Grčić odgovarajući na novinarska pitanja nakon obilaska Centra oblasne kontrole zračnog prometa.

Grčić podcrtava da industrijska proizvodnja raste u izvoznim sektorima te da oporavak u Europi daje određene rezultate i na stanje u Hrvatskoj.

Hrvatska je u siječnju prema podacima Eurostata ostvarila rast desezonirane industrijske proizvodnje za 5,4 posto na mjesečnoj razini, nakon 2,7-postotnog pada u prosincu lani.

To je najveći skok sezonski prilagođene industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini među članicama Europske unije.

Na pitanje koliko je prijavljenih projekata na temelju Zakona o strateškim investicijskim projektima, Grčić kaže da je takvih 16, a tri su riješena odnosno donesena je odluka o njihovu uvrštenju na listu strateških. To su LNG terminal, Zagrebačka obala u Luci Rijeka i Plomin C. Ukupno su ti projekti vrijedni između 1,5 i dvije milijarde eura, kaže Grčić.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji je također bio na obilasku, odgovarao je na novinarska pitanja o tijeku restrukturiranja poduzeća iz svog resora.

Što se tiče HŽ Carga, izvijestio je da traje restrukturiranje koje tijekom godine mora odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

U pogledu investicija, izvijestio je da su pri kraju četiri nova broda za Jadroliniju, a spomenuo je i ulaganja u lučku infrastrukturu te izgradnju Zagrebačke obale u Luci Rijeka. Hajdaš Dončić se nada i da će EBRD ove godine Hrvatskim autocestama odobriti sredstva za početak izgradnje mosta Svilaj.

Ministri su bili zamoljeni i za komentar toga što je jedino ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras preuzeo novi službeni Audi.

Hajdaš Dončić odgovara da kao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture ima veliku mogućnost izbora osobnih vozila, aviona, trajekata, a da se trenutno vodi u Škodi, dok Grčić kaže kako će se sigurno voziti u Audiju A6 koji koristi i sada, ali koji je problematičan jer je stao na cesti prilikom njegova zadnjeg službenog puta.

25. travanj 2024 02:27