Hrvatska
StoryEditor

Grčić: Uspješniji smo od prethodnika u povlačenju iz EU fondova

20. Prosinac 2013.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare da je u dvije godine njegova mandata učinjeno znatno više u apsorpciji sredstava iz europskih fondova nego što su njegovi prethodnici učinili u prethodne četiri godine.

Prema Grčićevim riječima, u zadnje dvije godine samo ugovorena sredstva iz IPA programa povećana su za 114 posto u odnosu na razdoblje od 2008. do kraja 2011. godine, a isplata je povećana za 170 posto.

Prema podacima koje je iznio, do sada je od ukupno 1,25 milijardi eura sredstava iz fondova EU-a ugovoreno 72 posto, od čega se na IPA-u odnosi 544 milijuna eura.

Grčić kaže kako Hrvatska drži korak s drugim zemljama EU-a u programiranju korištenja sredstava EU-ovih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine te da će sve biti dovršeno na vrijeme.

Hrvatska je, dodaje, već u 2013. godini uspjela ostvariti višak od 18 milijuna eura sredstava iz EU-ovih fondova, u odnosu na uplatu u proračun Unije. S novcem koji treba ‘sjesti‘ u veljači 2014., a odnosi se na 2013. godinu, višak će biti 168 milijuna eura, kaže Grčić koji sličan skor očekuje i za 2014. godinu.

Govoreći o području regionalnog razvoja, najavio je da će na sjednici Vlade idući tjedan biti predložene izmjene Zakona o regionalnom razvoju kojima će demografska komponenta indeksa nerazvijenosti biti izuzeta za 25 jedinica lokalne samouprave, koje su povećale broj stanovnika pa ih se svrstavalo u područja koja nemaju pravo biti potpomognuta.

Uočeno je, kaže Grčić, da je broj stanovnika povećan zbog povratka izbjeglica i prognanika te će 25 jedinica lokalne samouprave biti vraćeno u sustav.

25. travanj 2024 00:25