Hrvatska
StoryEditor

Grčić: Vlada nakon izbora smanjuje PDV na osnovne poljoprivredne proizvode

30. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić gostovao je u Interwievu tjedna na Soundsetu i najavio kako će Vlada nakon izbora smanjiti PDV na osnovne poljoprivredne proizvode.

Ministar Grčić poručio je kako će uvođenjem košarice ključnih poljoprivrednih proizvoda smanjiti PDV s 25 na međustopu od 10 do 13 posto. 

- To će biti košarica proizvoda koji su u proizvodnom smislu konkurentni. Dodatnim poticajem smanjivanjem PDV-a možemo ih još više učiniti konkurentnim i povećati poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj, supstituirati značajan dio uvoza poljoprivrednih proizvoda i povećati izvoz, rekao je ministar.

U svom optimističnom stilu prognozirao je i rast BDP-a za treći kvartal ove godine.

- Treći kvartal će sigurno biti najjači. Dakle, u drugom kvartalu 1,2, a u trećem kvartalu blizu dva posto.

Što se tiče štrajka prosvjetara, Grčić smatra kako su najugroženiji učitelji i profesori koji imaju najviše godina radnog staža.

- Posebno oni koji su pred mirovinu i kojima je taj veći dodatak puno značio. To definitivno bi bilo pošteno da se kompenzira kada se stvore uvjeti. Mi mislimo da ovaj gospodarski rast koji se sada događa i veća prihodna strana proračuna koja je rezultat toga rasta jeste dobra podloga da možemo ozbiljno razgovarati o tome. Kao što znate rebalans proračuna je donesen, a mi te novce u ovom trenutku nemamo, zaključio je Grčić.

20. travanj 2024 12:00