Hrvatska
StoryEditor

Grčić, Vrdoljak i Hajdaš Dončić najavili preokret u gospodarstvu

30. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Niz gospodarskih pokazatelja iz prve polovice ove godine, kao rast stranih izravnih ulaganja u prvom kvartalu, usporavanje pada nezaposlenosti u građevinskom sektoru, ostvareni turistički dolasci i realizacija velikih javnih investicija, za potpredsjednika Vlade Branka Grčića predstavljaju prve pozitivne makroekonomske pokazatelje koji bi mogli značiti promjenu dosadašnjih gospodarskih trendova.

Za razliku od Ekonomskog instituta koji procjenjuje na kraju godine pad BDP-a od 0,9 posto, Grčić se nada da ćemo godinu završiti barem na nuli ili s kojom pozitivnom stopom. Svoja očekivanja temelji na rezultatima iz drugog ovogodišnjeg kvartala i to prije svega na investicijama ostvarenim u javnom sektoru.

Svoja očekivanja iznio je na zajedničkoj konferenciji Vladine Koordinacije za gospodarstvo i investicije na kojoj su sudjelovali i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. 

U ovoj su godine planirane investicije javnih poduzeća u iznosu od 13,6 milijardi kuna, što će biti povećanje od 23 posto u odnosu na lanjsku godinu. Od toga je iznosa u prvom polugodištu ostvareno 4,5 milijardi, što je rast od 30 posto za navedeno razdoblje u odnosu na lani. Kako su istaknuli Grčić i Hajdaš Dončić, od javnih poduzeća su tražili da se izjasne koje su investicije realno ostvarive u ovoj godini i da se postojeće investicije ubrzaju tako da je dobar dio njih dovršen do lipnja. Također su se rebalansom prvotni planovi skresali za 700 milijuna kuna.Bez obzira na nabrojane rezultate, stanje u javnim financijama je teško, kazao je Grčić i ostvareni prihodi na kraju neće ovisiti samo o Vladi jer ukupna gospodarska kretanja najviše ovise o privatnom sektoru, a za to područje, kako je naveo, Vlada zasad nema službenih statističkih podataka. 

-Dokle god imamo deficit, rast će i javni dug. Zato govorimo o monetizaciji i privatizaciji, one nisu hir. Na sličan su način razmišljale i vlade prije nas, a sad se te političke snage protive takvim rješenjima- kaže Grčić.

Ministar Vrdoljak govorio je o rezultatima postignutima u poboljšanju poslovne klime za privatna ulaganja. Od 20 prijavljenih investicijskih projekata s ozbiljnim preprekama, rješeno je njih sedam, dok se na ostalima radi. Riješeni projekti teški su 434 milijuna eura i zaposlit će 1530 ljudi.

Vrdoljak je nekoliko puta ponovio kako su u prvom kvartalu ove godine izravna strana ulaganja iznosila 460 milijuna eura, što je šest puta više od istog kvartala prošle godine kad su iznosila 80 milijuna eura. Najveći dio tih ulaganja stigao je iz Austrije, Nizozemske i Njemačke i to na području telekomunikacija, nekretnina, industrije i financija.

Novinari su okupljene članove Vlade, Vrdoljaka, kao predstavnika HNS-a i SDP-ova Grčića i Hajdaša Dončića pitali da komentiraju jučerašnju presicu HNS-a na kojoj su se samostalno, mimo dogovora s koalicijskim partnerom, izjasnili da će pokrenuti inicijativu za proglašavanje gospodarskog pojasa na Jadranu. Vrdoljak je, u pozitivnom ozračju zajedničke presice, brzo odgovorio da njih trojica, kao članovi Vlade zaduženi za gospodarski sektor, odlično surađuju i komuniciraju na svakodnevnoj bazi, dok je Grčić pitanje prečuo.

20. travanj 2024 14:15