Hrvatska
StoryEditor

GSV danas raspravlja o javnom dugu, sudjeluju i ekonomisti Lovrinčević i Jurčić

15. Prosinac 2014.
Piše:
liderhrt

Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) održat će se na temu Javni dug Republike Hrvatske u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u Zagrebu.

Četiri sindikalne središnjice SSSH, NHS, MHS, HURS zatražile su da sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća o upravljanju javnim dugom i deficitom nazoče i resorni ministri. Tvrde da bi za stanje u zemlji bilo korisno i sudjelovanje premijera, ali i ističu da njihov prijedlog Vlada i poslodavci nisu prihvatili.

Sindikati su priopćili kako će u raspravi na GSV-u sudjelovati i najistaknutiji stručnjaci u zemlji, među kojima i Ljubo Jurčić i Željko Lovrinčević, a predviđeno je i izlaganje predstavnika Ministarstva financija.

Sindikalna strana je zahtijevala i prisutnost medija tijekom cijele sjednice, jer je zbog složenosti teme rasprava važnija od njenog ishoda, ističe potpredsjednik GSV-a Vilim Ribić u ime četiri sindikalne središnjice - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata i Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Ribić, naime, smatra kako je nemoguće da se poslije sjednice samo kroz tri izjave medijima prenese sadržaj i srž rasprave. Ističe kako, u pripremi sjednice, Vlada i poslodavci nisu, iz nama nerazumljivih razloga prihvatili prijedlog sindikata da resorni ministri nazoče sjednici, unatoč tomu što je zemlja, upozorava, u neprilici te nijedna politika nema odgovor. No to, dodaje, možda u Vladi i HUP-u nisu primijetili.

Ribić naglašava kako je pitanje rješavanja javnog duga pitanje o kojemu ovisi budućnost Hrvatske, te da je s obzirom na dosadašnji neuspjeh na tom planu nužno raspraviti alternativne ekonomske ideje i politike. Dodaje kako GSV nije mjesto na kojem se takvo pitanje može razriješiti, ali da može biti začetnik ozbiljne i široke društvene rasprave na tu temu.

Navodi i kako im ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije odgovorio niti na zahtjev da na sjednici budu svi ministri važni za ekonomsku politiku zemlje. Stoga će sindikalna strana, najavljuje Ribić, danas još jednom prije sjednice zahtijevati njezino otvaranje za javnost.

28. travanj 2024 01:08