20. kolovoz 2012.

Gužva na autocestama donijela i do 14 posto veći prihod od cestarina

Na svim autocestama u Hrvatskoj proteklog je vikenda, trećeg u kolovozu, bilo više vozila nego u istom vikendu prošle godine, pri čemu je uobičajeno na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta zabilježeno najviše vozila, 511.784, ili 0,3 posto više nego lani.

Naplatom cestarine HAC je proteklog vikenda, od 17. do 19. kolovoza, ostvario prihod od gotovo 26,3 milijuna kuna (bez PDV-a), što je oko 14,9 posto više nego lani, kada je prihod bio gotovo 23 milijuna kuna. Koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) na toj je autocesti proteklog vikenda registrirao 311.544 vozila, ili 0,8 posto više nego u istom vikendu lani. Bruto prihod od cestarine (s uključenim PDV-om) iznosio je gotovo 20 milijuna kuna, ili 14,7 posto više nego istog vikenda prošle godine, kad je prihod bio 17,3 milijuna kuna. Oba su ta koncesionara zabilježila blagi rast broja vozila, a veći porast prihoda od cestarina, na što je utjecalo poskupljenje cestarina u lipnju.

Autocestom Zagreb-Macelj, kojom gospodari tvrtka istog naziva, proteklog je vikenda prošlo 110.958 vozila, ili 14 posto više u usporedbi s istim vikendom lani. Iz te tvrtke uobičajeno ne navode podatke o prihodu od cestarina, kao ni iz tvrtke Bina Istre, koja je na Istarskom ipsilonu proteklog vikenda zabilježila 138.762 vozila. U odnosu prema trećem vikendu u kolovozu prošle godine, to je 3,1 posto više vozila. Promet na Istarskom ipsilonu odnosi se na naplatne postaje Tunel Učku, Pulu i Umag.