Hrvatska
StoryEditor

HAC-u zajam EBRD-a od 250 milijuna eura za refinanciranje dijela duga i poboljšanje učinkovitosti

31. Ožujak 2016.

Europska banka za obnovu i razvoj i Hrvatske autoceste u četvrtak su potpisali ‎zajam od 250 milijuna eura, koji će se koristiti za refinanciranje dugova tog cestarskog poduzeća i operativno poboljšanje učinkovitosti, priopćeno je iz te banke.

Zajam, koji ima državno jamstvo, bit će plasiran u dvije tranše. Iznos prve tranše od 200 milijuna eura koristit će se za refinanciranje dijela duga HAC-a, također pod državnim jamstvom, ali po povoljnijim uvjetima uz dužu ročnost.‎

Druga tranša od 50 milijuna eura moći će se koristiti za financiranje operativnih poboljšanja i unapređenja učinkovitosti, što će ujedno pomoći pripremiti društvo za moguće sudjelovanje privatnog sektora, ovisno o strateškoj odluci hrvatske Vlade, navodi se u priopćenju.

HAC, društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje, građenje i održavanje autocesta u potpunom vlasništvu RH, osnovao je HAC-ONC, ovisno društvo za održavanje i naplatu mreže autocesta, u duljini od 925 km. EBRD će podržati restrukturiranje HAC-ONC-a, kaže se u priopćenju.

Konzultantske usluge za izradu plana restrukturiranja HAC-a i HAC-ONC-a financirat će se iz sredstava EBRD-a namijenjenih za praćenje infrastrukturnih projekata (IPPF - Infrastructure Project Preparation Facility). Riječ je o 500.000 eura nepovratnih sredstava.

"Hrvatska je kroz opsežan investicijski program u zadnjih dvadeset godina uložila značajna sredstva u cestovnu infrastrukturu. Zajam EBRD-a prate i bespovratna donatorska sredstva tehničke pomoći namijenjena za izradu plana unaprjeđenja operativnog poslovanja. Sredstva EBRD-ovog kredita osiguravaju jednom dijelom dugoročno financiranje cestovnog sektora te omogućiti unaprjeđenje učinkovitosti poslovanja", rekla je direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju Vedrana Jelušić Kašić.

Predsjednik Uprave HAC-a Davor Mihovilić izjavio je da je HAC-u ovaj ugovor s EBRD-om iznimno važan, jer će se u njegovu sklopu refinancirati dio kreditnih obveza te provesti i korporativno restrukturiranje i postaviti zdrave temelje za buduće poslovanje.

EBRD kao investitor aktivno sudjeluje u Hrvatskoj još od osamostaljenja zemlje, uloživši do danas više od 3,2 milijarde eura u 183 projekta. Aktivnosti banke pokrivaju sve gospodarske sektore s posebnim naglaskom na infrastrukturnom, korporativnom, financijskom i energetskom sektoru.

19. travanj 2024 12:50