Hrvatska
StoryEditor

Hajdaš Dončić: Čak i da koncesionar propadne, zgrada ostaje nama

28. Studeni 2013.

Vlada je danas dala suglasnost za sklapanje Izravnog sporazuma u odnosu na Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb te na izmjene broj 2 toga ugovora, kojima se utvrđuje pravo koncesionara na privremeno neuplaćivanje koncesijske naknade, ako nastupe okolnosti na koje nije mogao utjecati.

Prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića, najznačajnije izmjene ugovora o koncesiji odnose se na uvođenje i definiranje novih rizika i posljedica takvih rizika, koje se tiču promjene u zakonodavstvu koje utječu na povećanje troškova građenja i upravljanja, višu silu, smanjenje broja letova ili stečaj Croatia Airlinesa dok je u većinskom državnom vlasništvu.

U tim se slučajevima, rekao je Hajdaš Dončić, privremeno odgađa dospijeće plaćanja koncesijske naknade do trenutka dok se ponovo ne uspostavi ugovorena razina prihoda koja omogućuje pokrivanje operativnih troškova i vraćanja kredita. Privremena odgoda ne može trajati duže od tri godine, pri čemu se koncesionaru zaračunava kamata od četiri posto.

Ni jedan ugovor o javno privatnom partnerstvu nije idealan, ali je ugovor o koncesioniranju ZLZ-a najbolji koji je Republika Hrvatska do sada potpisala, jer nema rizika prometa, ne postoji koleteral ili opterećenje nad hipotekom. U svakom trenutku ta je hipoteka, ta nova aerodromska zgrada, u vlasništvu Hrvatske i po prvi puta se za to državi plaća naknada, naglasio je Hajdaš Dončić.

Podsjetio je da je u dosadašnjim slučajevima postojao rizik prometa, primjerice kod autocesta.

Također, istaknuo je da u konzorciju koji će upravljati zračnom lukom prevladavaju aerodromski operateri koji upravljaju s više od 30 zračnih luka u svijetu, što je dodatni čimbenik sigurnosti.

Komentirajući Izmjene broj 2 Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, Hajdaš Dončić rekao je da se radi o uobičajenom aranžmanu koji nije državno jamstvo i trenutno ne ulazi u javni dug.

Osvrnuo se pritom i na spominjanje "čudnovatog kapitala" u javnosti, jer smatra da se to obilježje zasigurno ne može pripisati EIB-u, Deutsche Bank, Svjetskoj banci i Zagrebačkoj banci koje sudjeluju u projektu.

"Terminal se gradi, on je u Hrvatskoj, hrvatsko je vlasništvo, prometovat će avioni i putnici, a ako promet ne bude dovoljno velik, najgore što se može dogoditi je da koncesionar neko vrijeme ne uplaćuje koncesijsku naknadu", zaključio je premijer Milanović, dodajući da to nije tako kod autoceste Zagreb-Macelj i Istarskog ipsilona.

Čak i u najgorem slučaju, da koncesionar propadne, zgrada ostaje nama, a tvrtka Zagrebačka zračna luka odmah preuzima zgradu, radnike i svu opremu, jer nema založnog prava na pokretninama i nekretninama, kazao je Hajdaš Dončić poručujući i kako su zaštićeni sva prava zaposlenika Zračne luke Zagreb.

Potom su i ministar i premijer zaključili kako se "ne može dogoditi propast".

02. svibanj 2024 21:09