Hrvatska
StoryEditor

Hajdaš Dončić: Gotovo nemoguće da jadransko-jonska autocesta ide preko Dubrovnika

26. Kolovoz 2014.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas kako je gotovo nemoguće da jadransko-jonska autocesta ide preko Dubrovnika.

"Promatrajući zemljopisno okruženje Dubrovnika i mjere zaštite okoliša, gotovo je nemoguće da nastavak autoceste od Ploča ide kroz hrvatski teritorij iz ta dva vrlo jasna razloga", kazao je Hajdaš Dončić upitan bi li Hrvatskoj trebalo biti u interesu da autocesta ide do Dubrovnika, a ne eventualno preko susjedne BiH pa makar to bilo za 10 ili 20 godina ili je nama svejedno.

"Važno je napraviti spoj na Dubrovnik u budućnosti, a ne da autocestu ‘gurnemo‘ u zaštićeni grad kao što je Dubrovnik. To je apsolutno nemoguće. Sav taj projekt je dugoročan. Studije će pokazati. Ali nakon logičnog razmišljanja, moj odgovor je bio jasan", kazao je ministar.

Na novinarski upit jesu li točne neslužbene informacije da će Njemačka predložiti da se odustane od autoceste do Dubrovnika te da se ide preko BiH, odgovorio je: "Prvo i prvo, iz koje pozicije bi Njemačka nešto predlagala ili ne predlagala".

Ponovio je kako je tzv. jadransko-jonska inicijativa još uvijek u fazi začetka i definiranje jadransko jonske-autoceste nije završeno, kako će biti definirano tek studijom predizvodljivosti i utjecaja na okoliš.

Napominje i kako će Europska komisija za države nečlanice EU kreirati instrument iz kojeg će te države financirati studije izvodljivosti o pravcima autoceste. Ako studije pokažu isplativost, postoji mogućnost da se ide u gradnju produžetka autoceste između 2020. i 2030., dodaje.

Premijer Zoran Milanović jučer je u Cavtatu izjavio da je jadransko-jonska autocesta interes nekolicine država i da je to važan projekt za Hrvatsku.

"Projekt jadransko-jonske autoceste zajednički je interes svih četiriju država koji još uvijek nije ostvaren, a važan je i za Hrvatsku kao jedan kontinuitet pravca koji povezuje ovu regiju i za Crnu Goru i za Albaniju, i za BiH, ali i za Kosovo", kazao je Milanović nakon radnog sastanka s predsjednicima vlada BiH, Albanije i Crne Gore Vjekoslavom Bevandom, Edijem Ramom Milom Đukanovićem.

Na sastanku u Cavtatu razgovaralo se o suradnji i mogućim zajedničkim projektima održan je uoči konferencije o jugoistočnoj Europi koju u Berlinu u četvrtak organizira njemačka kancelarka Angela Merkel.

20. travanj 2024 17:55