Hrvatska
StoryEditor

Hajdaš Dončić otkrio što je prioritetno

22. Travanj 2013.

Izgradnja brze ceste Varaždin-Bednja jedan je od prioriteta Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, odnosno jedan od osam velikih prometnih projekata u Hrvatskoj, istaknuo je danas u Ivancu ministar Siniša Hajdaš Dončić koji je s čelnim ljudima Ivanca i Varaždinske županije razgovarao o tom projektu.

Govoreći o izvorima financiranja tih projekata ministar je izrazio vjeru u uspjeh procesa monetizacije hrvatskih autocesta te činjenice da bi se 25 do 30 lipa od cijene litre goriva trebalo dodijeliti Hrvatskim cestama, čime bi se za realizaciju spomenutih projekata osiguralo oko dvije milijarde kuna.

Tim sredstvima realizirat će se projekti poput brze ceste Varaždin-Bednja, sufinancirati Pelješki most, kaže ministar.

Što se tiče izgradnje brze ceste Varaždin-Bednja do 2015. slijedi izrada projektne dokumentacije, a nakon toga i otkup zemljišta. Ministar je kod izrade dokumentacije najavio i moguće poteškoće zbog prolaska dijela buduće ceste kroz ekološku mrežu Natura 2000, ističući apsolutno poštivanje svih propisa koji se tiču ekologije i zaštite okoliša. Brza cesta u početku će se izgraditi u dva kolnička traka, a povećanjem prometa izgradit će se i dva dodatna.

Važnost izgradnje brze ceste naglasio je i ivanečki gradonačelnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić budući da se o tom projektu raspravlja u posljednjih 30 godina.

Batinić je pojasnio da je za razvoj zapadnog dijela Varaždinske županije nužna izgradnja prometnice jer svi potencijalni investitori žele brze i protočne prometnice. U ovom trenutku između Lepoglave i Varaždina dnevno prometuje oko 8.500 vozila, a za vrijeme najvećih prometnih gužvi za dionicu od 22 kilometra potrebna je vožnja od 45 minuta.

19. travanj 2024 05:10