Hrvatska
StoryEditor

HAKOM dodijelio Vipnetu radiofrekvencijski spektar za 141 milijun kuna

17. Studeni 2015.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti dodijelila je Vipnetu radiofrekvencijski spektar, za što će ta telekom tvrtka do kraja ove godine u državni proračun uplatiti 141 milijun kuna

Riječ je o dodjeli preostale digitalne dividende odnosno radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskome području za mreže pokretnih telekomunikacija, a u ovom slučaju Vipnet je kupio dva frekvencijska bloka, ukupno 15,6 MHz (megaherza), za što je na javnoj dražbi HAKOM-a jedini predao ponudu. Iz HAKOM-a ističu da je dozvola koju su za to dali Vipnetu tehnološki neutralna, pa ta tvrtka može slobodno koristiti sve postojeće tehnologije dozvoljene za pokretne komunikacije, od GSM-a do LTE-a, i time će povećati kapacitet svoje mreže i omogućiti krajnjim korisnicima veće brzine pristupa internetu. To dovodi i do daljnjeg povećanja gustoće širokopojasnog pristupa internetu što, prema HAKOM-u, ima pozitivan učinak na gospodarstvo u cjelini te predstavlja dodatni korak prema ispunjenju zahtjeva iz Digitalne Agende za Europu 2020. Tom agendom su postavljeni ciljevi da 2020. svim kućanstvima u EU bude dostupan širokopojasni pristup s brzinama od najmanje 30 Mbit/s te da barem 50 posto kućanstava ima pretplatu na širokopojasni pristup s brzinama od 100 Mbit/s i više.

- Hrvatska je je bila jedna od prvih desetak država u svijetu koje su svojim operatorima mreža pokretnih komunikacija dodijeljivale tehnološki neutralne dozvole za frekvencije oslobođene prelaskom na digitalno zemaljsko odašiljanje televizijskog signala, čime su stvoreni bitni preduvjeti za razvoj širokopojasnih mreža, napominju iz HAKOM-a.

HAKOM je prvu dodjelu digitalne dividende izvršio još krajem listopada 2012., HT-u i Vipnetu za ukupno 300 milijuna kuna, da bi s tim nastavio i kroz 2013., 2014. i u ovoj godini, a s obzirom da se radi o nacionalnom dobru, uplate operatora od ukupno više od 650 milijuna kuna išle su u državni proračun. Preduvjet za tu dodjelu bilo je oslobađanje frekvencijskog područja ili spektra za mreže pokretnih komunikacija u Hrvatskoj prelaskom s analognog na digitalno emitiranje još 2010. godine, čime je Hrvatska bila među prvim zemljama u Europi, dok je 2012. bila prva zemlja u regiji i šire koja je dodijelila taj spektar.

Taj je spektar ili digitalna dividenda posebno pogodna za implementaciju LTE ili mreže 4. generacije komunikacija u ruralnim te slabije naseljenim područjima do kojih nije isplativo doći drugim vrstama širokopojasnog pristupa, a u sklopu te mreže ostvarive brzine prijenosa podataka su mnogostruko veće od onih u mrežama ranijih generacija (GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSPA).

25. travanj 2024 13:24