Hrvatska
StoryEditor

HAKOM objavio javno nadmetanje za izradu društveno korisnih aplikacija

14. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) raspisala je novo javno nadmetanje za izradu još četiri aplikacije u sklopu vlastitog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Ideje za aplikacije su prethodno odabrane javnim pozivom, uzimajući u obzir kriterije izvedivosti, procjene troška za realizaciju pojedine ideje te izravne i neizravne koristi za građane.

Natječaj je objavljen za izradu sljedeće četiri aplikacije:

Web aplikacija za izradu digitalnih nastavnih materijala - sustav će doprinijeti razvoju informatičke pismenosti, popularizirati e-učenje, a dio nastavnika posredno potaknuti na korištenje sustava za udaljeno učenje. Predviđeno je da sustav i nastavni materijali budu dostupni na mreži kako bi im se moglo pristupiti s bilo kojeg područja pokrivenog Internetom. Učenicima bi se time omogućio lakši pristup materijalima, a ujedno bi se upoznavali s uporabom nove tehnologije. Spremanjem materijala u zajedničkom „oblaku“ (eng. „cloud“) stvara se mogućnost razmjene obrazovnih materijala među nastavnicima i mogućnost suradnje među školama. Mogućnošću integracije materijala u sustav za udaljeno učenje, omogućila bi se pomoć u nastavi svim učenicima koji u određenom razdobljuu nisu u mogućnosti fizički sudjelovati u nastavi. Cilj izrade ovakvih materijala je omogućavanje kvalitetnije i interaktivnije nastave, s posebnim naglaskom na dostupnost kvalitetnog obrazovanja na područjima obuhvaćenima programom.

Njega u kući i Fizikalna terapija u kući – projekt će omogućiti stvaranje svih preduvjeta za integraciju informacijskih sustava za djelatnost zdravstvene njege u kući, odnosno pružanja fizikalne terapije u kući, u jedan središnji sustav. Time bi se radnicima u ove dvije djelatnosti, Ustanova za pružanje zdravstvene njege u kući i Ustanova za fizikalnu terapiju u kući, omogućio pristup podacima pacijenta, stvorili bi se uvjeti za kvalitetnu evidenciju obavljenih postupaka, podijelile medicinske informacije s ostalim korisnicima sustava te u konačnici smanjili troškovi rada samih djelatnosti. Na taj način postavljaju se i preduvjeti za podizanje kvalitete zdravstvene skrbi.

eDijagnostika i potpora za djecu s komunikacijskim teškoćama (eDD) – aplikacija  ima cilj omogućiti pravodobno otkrivanje komunikacijskih teškoća kod djece u smislu omogućavanja dijagnostike stručnim suradnicima u vrtićima i školama te pedijatrima i liječnicima obiteljske medicine, kao i pružanja uvida u osnovne strategije podrške. U postojećoj organizaciji zdravstvenog, obrazovnog i socijalnog sustava, u manjim mjestima, udaljenim otocima, ruralnim krajevima i/ili područjima od posebne državne skrbi, nedostaju stručnjaci koji se bave prepoznavanjem djece s razvojnim teškoćama, ali i pružanjem podrške tim obiteljima. Usluga eDD omogućuje procjenu djeteta na daljinu uspostavom udaljene višemedijske sjednice.

Upravljanje vatrogasnim intervencijama – svrha aplikacije je osigurati programsku podršku radnim procesima koji se odvijaju tijekom vatrogasne intervencije za sve razine upravljanja.  Primjenom aplikacije u vatrogasnom sustavu želi se postići: standardizacija u vođenju radnih procesa kod vatrogasnih intervencija; jedinstveni sustav prihvata, obrade, distribucije i pohrane informacija vezanih uz vatrogasne intervencije; veća učinkovitost u sustavu izvješćivanja i ekonomičnost u održavanju programskih rješenja, uređaja i opreme u vatrogasnim organizacijama

Natječaj je otvoren za sve zainteresirane pravne ili fizičke osobe, a krajnji rok za dostavu ponuda je 23. prosinca 2014.

20. travanj 2024 15:23