Hrvatska
StoryEditor

Hamag-Bicro nudi mikrokredite za poduzetnike početnike, evo tko ih sve može dobiti...

28. Kolovoz 2015.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) poduzetnicima početnicima nudi mikrokredite po povoljnim uvjetima, prijave se zaprimaju do 1. prosinca, a isplate sredstava će se obavljati do 15. prosinca, izvjestili su danas iz te agencije.

Za mikro-kredite se mogu prijaviti svi postojeći mikro gospodarski subjekti koji posluju do 24 mjeseca i poslovni subjekti u nastajanju – fizičke osobe koje se u slučaju odobrenja mikrokredita obvezuju osnovati tvrtku ili obrt prije zaključenja ugovora o kreditu.

Najniži iznos kredita koji je moguće realizirati kroz program mikrokredita je 10 tisuća kuna, a najviši 120 tisuća kuna.

Fiksna kamata iznosi 0,99 posto godišnje (efektivna kamatna stopa 1,09 posto), rok otplate je do 5 godina, uključujući i poček do maksimalno šest mjeseci. Kao jedini instrument osiguranja dovoljna je zadužnica.

"Program mikrokreditiranja u protekle je dvije godine potaknuo značajan interes poduzetnika te se pokazao ključnim alatom za poticanje samozapošljavanja. Radi se o idealnom rješenju za sve poduzetnike koji trebaju jeftin i efikasan izvor financiranja za početak poslovanja svoje novosonovane tvrtke", istaknuo je predsjednik Uprave Hamag-Bicroa Darko Liović.

Iz Agancije napominju kako je najbitniji kriterij za ostvarivanje prava na mikrokredit kvalitetan poslovni plan. Sredstva se mogu dobiti za ekonomski opravdano ulaganje ukoliko tvrtka nema nepodmirenih dugovanja prema državi.

Tijekom 2014. dodijeljeni su mikrokrediti poduzetnicima početnicima u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna. Za kreditni program "Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo" u okviru Poduzetničkog impulsa 2015., osigurano je 5 milijuna kuna proračunskih sredstava.

30. travanj 2024 22:22