Hrvatska
StoryEditor

Hanfa mijenja pravila igre

18. Travanj 2015.

Hanfa, kako doznajemo, trenutačno radi na izmjenama nekih odredbi Pravilnika o djelatnosti faktorinških društva. Kako nam kaže izvor iz Hanfe, njezin glavni čovjek Petar-Pierre Matek potaknuo je izmjene zbog prevelike koncentracije, odnosno zbog rizika prevelike izloženosti nekim velikim kompanijama.

Prema informacijama s terena čak 70 posto tržišta faktoringa čine otkupljena potraživanja prema jednoj velikoj tvrtki. Na koji će se način novim pravilima regulirati takva izloženost izvor nam nije mogao reći, kaže tek da ‘prevelika izloženost u faktoringu ne bi trebala izazvati trzaje u gospodarstvu ili bilo kakav domino-učinak‘. U službenom odgovoru iz Hanfe stoji kako se pravilnikom, između ostalog, definira i koje poslove društvo smije obavljati, a to su posao faktoringa, dobavljački odnosno obrnuti faktoring te posao faktoringa koji uključuje otkup mjenice.

– Osim navedenih poslova faktorinško društvo smije obavljati još i poslove koji su u neposrednoj ili posrednoj vezi s poslovima faktoringa, a to su forfeiting, izdavanje kreditnog pokrića prilikom obavljanja inozemnog faktoringa, upravljanje potraživanjima klijenata nastalima s osnove prodane robe i pruženih usluga. Trenutačno su u javnoj raspravi nacrti dvaju pravilnika: o obavljanju poslova faktoringa faktorinških društava iz drugih država članica i trećih država na području RH te o primjeni odredaba Zakona o faktoringu i drugih propisa na faktorinško društvo u likvidaciji – objasnili su iz Hanfe.

No ako se i takva benigna poruka poveže s činjenicom da ni HNB nije sretan zbog prevelike izloženosti banaka prema najvećim poduzećima, moglo bi se zaključiti da je stiglo vrijeme čišćenja i najvećih.

25. travanj 2024 16:06