Hrvatska
StoryEditor

Hanfa o javnoj objavi propisanih informacija

31. Srpanj 2013.

Sudionici na financijskom tržištu, pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, za izvješćivanje javnosti više nisu obvezni koristiti isključivo medije sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, objavila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na svojim mrežnim stranicama.

Iz Hanfe pojašnjavaju kako izdavatelji vrijednosnih papira za objavljivanje javnosti propisanih informacija moraju koristiti medije za koje se razumno može pretpostaviti da će te informacije, koliko god je to moguće, učiniti istovremeno dostupnima najširoj javnosti u Hrvatskoj i u ostalim državama članicama EU, ali više nisu obvezni koristiti isključivo medije sa sjedištem u Hrvatskoj.

Hanfa u priopćenju za javnost ukazuje svim sudionicima na tržištu i investicijskoj javnosti na relevantne odredbe Zakona o tržištu kapitala (ZTK) koje se odnose na javnu objavu propisanih informacija izdavatelja.

Sukladno tom zakonu izdavatelj je obvezan propisane informacije objaviti javnosti na način koji javnosti omogućuje brz pristup do propisanih informacija na ravnopravnoj osnovi.

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji prestala je važiti odredba članka 440. stavak 2. ZTK-a, sukladno kojoj izdavatelj za objavljivanje javnosti propisanih informacija mora koristiti medije za koje se razumno može pretpostaviti da će propisane informacije, koliko god je to moguće, učiniti istovremeno dostupnima najširoj javnosti u Republici Hrvatskoj, pri čemu je izdavatelj bio obvezan koristiti isključivo medije sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Na snagu je pak stupila odredba članka 440. stavak 3. ZTK-a, sukladno kojoj izdavatelj za objavljivanje javnosti propisanih informacija mora koristiti medije za koje se razumno može pretpostaviti da će propisane informacije, koliko god je to moguće, učiniti istovremeno dostupnima najširoj javnosti u Republici Hrvatskoj i u ostalim državama članicama, pri čemu izdavatelj nije obvezan koristiti isključivo medije sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, navode iz Hanfe.

Napominju kako pri odabiru medija koji se koriste na području Europske unije izdavatelj mora voditi računa da ispunjavaju uvjete iz članka 440. stavak 1. i 3. ZTK i članka 21. stavak 1. Direktive Europskog parlamenta i Vijeća broj 2004/109/EZ od 15. prosinca 2004. o usklađivanju zahtjeva za transparentnošću u vezi podataka o izdavateljima čiji su vrijednosni papiri uvršteni u trgovanje na uređenom tržištu kojom se mijenja i dopunjuje Direktiva 2001/34/EZ.

24. travanj 2024 04:06