Hrvatska
StoryEditor

HBOR kreditira turizam s više od milijardu kuna

02. Listopad 2012.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) je do kraja rujna ove godine turističkom sektoru odobrila nešto više od milijardu kuna kredita, što je povećanje za nešto više od 80 posto u odnosu na prošlu godinu, a iduće godine za turizam planira povećati kredite 7 do 10 posto te zadržati postojeće kamatne stope od 1 posto, 3 posto i 5 posto za te kredite.

Time bi se, uz ostale mjere koje priprema Ministarstvo turizma i Vlada, povećala investicijska atraktivnost, aktivnost i konkuretnost hrvatskog turizma, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma na kojoj su ministar turizma Veljko Ostojić i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev iznijeli podatke o kreditnoj aktivnosti HBOR-a za turizam i planovima investicija u tom sektoru za iduću godinu.

U idućoj godini očekujemo investicije u turizmu od 2,5 do 3 milijarde kuna, što bi bilo gotovo dvostruko više nego ove godine, naglasio je Ostojić. Tome bi, ističe, trebala pomoći diferencirana stopa PDV-a za turizam od 10 posto od početka iduće godine, uvedena nulta stopa na reinvestiranu dobit, kao i sveobuhvatne izmjene zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje se pripremaju i kojima se olakšavaju procedure za poslovanje.

Ministar vjeruje i da je to, uz promjenu u komuniciranju s tržištem, pridonijelo ovogodišnjem velikom povećanju kredita HBOR-a za turizam, ali i sjajnim brojkama hrvatskog turizma ove godine, kako u skoro 6 postotnom porastu noćenja u odnosu na osam mjeseci prošle godine, tako i rastu ukupnih prihoda od turističkih djelatnosti za 3,5 posto u osam mjeseci.

Ostojić je pozvao turistički sektor da iskoristi dobre uvjete HBOR-a naglasivši da se bolji investicijski okvir teško može i zamisliti, a Kovačev ističe kako su za turizam rokovi otplate kredita ove godine produljeni na 17 godina, što je najdulji rok u bilo kojem HBOR-ovom programu, poček je 4 godine, a kamatne stope su smanjene za po jedan postotni bod, na 1 posto, 3 posto i 5 posto.

HBOR je prepoznao važnost turizma te investicija u kapacitete i kvalitetu ponude što pokazuje i podatak da je od ukupnih 6 milijardi kuna odobrenih kredita za prvih osam mjeseci ove godine, ili 27 posto više nego lani, milijardu kuna odobrio za turizam, naglasio je Kovačev.

Od toga je samo 10 posto bilo po kreditima za obrtna sredstva, a čak 90 posto za investicije u turizmu, a važnim je istaknuo i što je HBOR ove godine povećao udjel direktnih kredita (u kojima preuzima stopostotni rizik) na 52 posto dok je lani takvih kredita bilo 33 posto. Ukupno je HBOR do sada za turizam odobrio 11 milijardi kuna kredita.

20. travanj 2024 14:08