Hrvatska
StoryEditor

HBOR potpisao ugovor o kreditu od 90 milijuna eura s CEB-om

08. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) odobrila je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) zajam u iznosu od 90 milijuna eura. Ugovor o kreditu, danas su potpisali Rolf Wenzel, guverner CEB-a i Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a, a potpisivanju je nazočio i Slavko Linić, ministar financija.

Sredstva zajma namijenjena su financiranju projekata mikro, malih i srednjih poduzetnika, projekata lokalne i regionalne samouprave te drugih subjekata javnog sektora u Republici Hrvatskoj, a radi se o do sada najvećem iznosu kredita koji je CEB odobrio HBOR-u. HBOR je zajam dobio uz vrlo povoljne uvjete - indikativna kamatna stopa za promjenjivu kamatnu stopu je od 0,95 posto do 1,1 posto odnosno od 2,04 do 2,53 posto za fiksnu kamatnu stopu. Rokovi otplate za malo i srednje poduzetništvo su 12 godina, uključujući 2 godine počeka, odnosno 15 godina za javni sektor. HBOR surađuje s CEB-om od 2001. godine, a dosadašnja suradnja rezultirala je s 422 podržana projekta mikro, malih i srednjih poduzetnika te 25 projekata komunalne infrastrukture u javnom sektoru, u ukupnom iznosu od 158 milijuna eura. Novi zajam omogućit će HBOR-u nastavak provedbe kreditiranja hrvatskih poduzetnika uz povoljne uvjete kako po ročnosti tako i po visini kamatne stope. 

-Povoljna sredstva CEB-a i ostalih međunarodnih financijskih institucija omogućili su HBOR-u da privremenu mjeru sniženja kamatnih stopa koju smo uveli 2012., a koja je trebala biti na snazi do kraja lipnja ove godine, produljimo do kraja 2013. godine i na taj način damo dodatni poticaj novim investicijama- rekao je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.Uz zadržavanje sniženih kamatnih stopa za nove investicije u poljoprivredi i ribarstvu, turizmu, industriji, energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša HBOR je donio izmjene i dopune pojedinih kreditnih programa. U programima kreditiranja Početnici, Žene poduzetnice i Malo i srednje poduzetništvo omogućava se kreditiranje ulaganja u nematerijalnu imovinu. Iznos kredita namijenjen ulaganju u obrtna sredstva po programu Početnici povećan je s 15 na 30 posto te je u istom programu za kredite do 700 tisuća kuna omogućeno kreditiranje 100 posto investicije bez uključenog poreza na dodanu vrijednost. Za osiguranje kredita do 100 tisuća kuna, a koji su osigurani jamstvom HAMAG Investa u visini do 80 posto glavnice HBOR će prihvaćati samo mjenice i zadužnice te izjavu o zapljeni plaće vlasnika.

27. travanj 2024 06:19