Hrvatska
StoryEditor

HBOR-u jamstvo za 200 milijuna eura namijenjenih izvoznicima

28. Lipanj 2013.

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) djelomično kreditno jamstvo (PCG) u iznosu do 200 milijuna eura, odnosno u protuvrijednosti od 256,4 milijuna američkih dolara, za potrebe zajma u iznosu do 250 milijuna eura u okviru Projekta financiranja izvoznika (CEFGP), izvijestili su danas iz Ureda Svjetske banke u Zagrebu.

Globalna recesija, nakon koje je uslijedila kriza u eurozoni, pogodila je sva gospodarstva u regiji, uključujući i hrvatsko. Ograničena likvidnost na svjetskim tržištima značila je i ograničenu dostupnost srednjoročnog i dugoročnog financiranja za mnoga privatna poduzeća, koja su važan pokretač gospodarskoga rasta i otvaranja radnih mjesta. Uloga ovog jamstva je staviti na raspolaganje dodatna financijska sredstava hrvatskim izvoznicima, navode iz Svjetske banke.

PCG je, naime, namijenjen mobiliziranju financijskih sredstava komercijalnih banaka preko HBOR-a, a HBOR-u će pomoći u pribavljanju sredstava po konkurentnijim uvjetima te uz duže rokove dospijeća nego što bi to bio slučaj bez jamstva.

Pribavljenim sredstvima dalje će se kreditirati hrvatski izvoznici preko HBOR-a te će na ovaj način pristup financijskim sredstvima u okolnostima ograničenog financiranja zbog utjecaja krize u eurozoni dodatno povećati konkurentnost hrvatskog izvoznog sektora nakon pristupanja Europskoj uniji, naglašavaju iz Svjetske banke.

Pomoću ovog djelomičnog kreditnog jamstva Svjetska banka tako i dalje pomaže HBOR-u da izvoznicima osigura dugoročno financiranje kako bi oni mogli nastaviti ulagati u svoje poslovanje, unaprjeđenje svojih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta u sve konkurentnijem okruženju.

Ovaj inovativni proizvod također je u skladu s ciljevima nove Strategije partnerstva Grupe Svjetske banke s Republikom Hrvatskom, odnosno pružanjem pomoći Hrvatskoj u jačanju konkurentnosti, zaključuje se u priopćenju Svjetske banke.

24. travanj 2024 03:27