Hrvatska
StoryEditor

HDZ ruši svoju Vladu i slaže novi kabinet

13. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Pred Hrvatskom je najuzbudljiviji i najneizvjesniji politički tjedan u novijoj povijesti države koji će odrediti sudbinu ove Vlade i svih aktera u vrhu vlasti.

Domoljubna koalicija, kako doznaje Jutarnji list, u utorak u 15 sati održava sastanak na kojem će se partneri HDZ-a upoznati sa strategijom za ostanak na vlasti, koja uključuje pad Vlade Tihomira Oreškovića u četvrtak te pokušaj sastavljanje nove većine i Vlade s aktualnim ministrom financija Zdravkom Marićem na čelu u petak.

U kuloarima se već spominju i potencijalni ministri u toj novoj Vladi. Prema nekim izvorima, HDZ-u bi u toj novoj konfiguraciji pripalo 13 mjesta, a partnerima sedam. Resor poljoprivrede dali bi HDSSB-u, financije bi vodio HSLS-ov Josip Budimir, Milan Bandić dobio bi kulturu, HSS zaštitu okoliša, Radimir Čačić gospodarstvo, trojica odmetnutih mostovaca pravosuđe koje bi vodio Juro Martinović, a HSP AS dobio bi sektor uprave.

U toj novoj Vladi, osim Mostovih ministara, više ne bi bilo mjesta za Predraga Šustara, kojeg bi u obrazovanju zamijenio Dinko Čutura, za Zlatka Hasanbegovića, kojeg bi zamijenila ili Vesna Kusin ili Milana Vuković-Runjić, dok bi na čelu socijale mogla doći Sanja Putica umjesto Bernardice Juretić. Resor obrane preuzeo bi general Damir Krstičević, dok bi Josip Buljević prešao u MUP. Vlada bi imala tri potpredsjednika, od kojih bi jedno mjesto pripalo Miloradu Pupovcu ili nekom drugom iz redova nacionalnih manjina.

U toj se kombinaciji spominje i Drago Prgomet kao potpredsjednik Sabora.

No, ne uspije li ova HDZ-ova operacija, izvjesno je da nas čekaju prijevremeni parlamentarni izbori jer će onda i Most, kako su najavili, to tražiti.

Međutim, nije jasno hoće li onda potpisati SDP-ov zahtjev za raspuštanje Sabora ili će pustiti HDZ da neuspješno pokuša složiti novu većinu, u što oni ne vjeruju.

11. svibanj 2024 05:20