Hrvatska
StoryEditor

Helsinki pomaže Zagrebu u gospodarenju otpadom i javnom prijevozu

17. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Potpredsjednik gradske skupštine Davor Bernardić održao je sastanak s dogradonačelnikom Helsinkija Pekkaom Saurijem na kojem su prevladavale dvije teme - gospodarenje otpadom i pitanje javnog gradskog prijevoza.

Dogradonačelnik Sauri predstavio je model gospodarenja otpada u Helsinkija i naglasio da je zapravo temelj cijelog sustava odvojeno sortiranje otpada u kućanstvima na koje se građane motivira kroz kombinaciju dostupnosti kanti za odvojeno prikupljanje otpada i određenu vrstu "društvenog pritiska" - sustavne edukacije o važnosti odvojenog prikupljanja, kućnog odgoja i podizanja svjesti.Tako u Helsinkiju svaka zgrada sa više od 20 domaćinstava ima pet različitih kanti za odvajanje otpada što uvelike olakšava i potiče na savjesno ponašanje tamošnje građane.

Kad je riječ o javnom gradskom prijevozu Sauri je objasnio da je u Helsinkiju sustav javnog prijevoza kombinacija metroa, tramvaja, buseva i lokalnih vlakova. Odnos između subvencija javnom gradskom prijevozu proračunskim novcem i novcem prikupljenim prodajom karata iznosi otprilike pola-pola. Temeljem iskustva vjeruje da je to pravi omjer koji ne opterećuje previše proračun, ali isto tako ni korisnike javnog gradskog prijevoza koji plaćaju cijenu karte. Istaknuo je mogućnosti korištenja sredstava iz fondova EU u izgradnji sustava održivog i efikasnog gradskog prijevoza. 

Na kraju sastanka ponudio je pomoć kroz osiguravanje helsinškog znanja i iskustava u rješavanju ovih velikih zagrebačkih problema

25. travanj 2024 08:00