Hrvatska
StoryEditor

HEP postao stopostotni vlasnik termoelektrane Plomin 2

28. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Nakon uspješne gotovo 20-godišnje suradnje na izgradnji i pogonu termoelektrane Plomin 2 u Istri, europski energetski div RWE Energie danas je okončao stratešku suradnju s HEP-om u tvrtki TE Plomin d.o.o. Naime, istekao je ugovor koji su dvije strane sklopile po BOT modelu (Build-Own-Transfer) 1996. godine čime termoelektrana Plomin 2 prelazi u stopostotno vlasništvo HEP-a.

- Plomin 2 je od puštanja u rad 2000. godine do danas jedan od oslonaca hrvatskog elektroenergetskog sustava, a to će biti i ubuduće. Plomin 2 će nastaviti s uspješnim radom, a ovom prigodom zahvaljujemo našem dosadašnjem partneru RWE-u na vrijednim iskustvima te uspješnoj i iskrenoj suradnji u ovom projektu, izjavio je ovom prigodom  Mihajlo Mirković direktor TE Plomin.

Ralf Blomberg, dosadašnji  član Uprave TE Plomin d.o.o. i predstavnik RWE-a  poručio je  da su u RWE-u iznimno zadovoljni  uspješnom suradnjom s HEP-om tijekom  čitavog razdoblja izgradnje i upravljanja termoelektranom.

- Danas izlazimo iz Plomina, nakon što smo zadovoljili sve okolišne, tehničke i pravne uvjete te možemo sa zadovoljstvom reći da HEP-u predajemo objekt koji može samostalno eksploatirati idućih 25 godina.

- RWE je bio prvi veliki investitor koji je došao u Hrvatsku odmah nakon rata, u trenutku kad je Hrvatskoj trebao pouzdan i ozbiljan strateški partner za realizaciju jednog ovako velikog i  složenog projekta. Naša je suradnja na Plominu jedna od najuspješnijih priča strateškog partnerstva na području jugoistočne Europe. Vjerujemo da ćemo s HEP-om uspješno surađivati i u novoj zajedničkoj kompaniji, istaknuo je Karl Kraus, predsjednik Uprave tvrtke RWE Hrvatska.

Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da HEP u samostalno vlasništvo preuzima elektranu koju karakterizira visoka pouzdanost i raspoloživost uz visoku ostvarenu razinu zaštite okoliša. Dao je naslutiti da će HEP i RWE nastaviti suradnju na nekim novim projektima

- Premda smo konkurenti u području maloprodaje energije u Hrvatskoj, HEP i RWE, nakon Plomina namjeravaju nastaviti poslovnu suradnju. Za uspješnu suradnju postoji čitav niz mogućnosti u energetskom sektoru u regiji, a jamac uspjeha je sinergija znanja i iskustva obaju partnera.

Poslovne aktivnosti nove joint venture kompanije u suvlasništvu HEP-a i RWE-a bit će usklađene s razvojem energetskih sustava u regiji, pri čemu će uloga RWE-a biti prije svega u pružanju strateškog savjetovanja na području proizvodnje energije, zahvaljujući bogatom iskustvu RWE grupe diljem Europe.

03. svibanj 2024 01:30